Η αναζήτηση εργασίας θα αποτελέσει ένα νέο βασικό κριτήριο για την παροχή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι δικαιούχοι να μην βασίζονται αποκλειστικά στα επιδόματα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτό το μέτρο αποσκοπεί στο να ωθήσει τους πολίτες προς την ενεργό συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Η αναζήτηση εργασίας πρόκειται να αποτελέσει βασικό κριτήριο στην αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι να αποτραπεί η παθητική εξάρτηση των δικαιούχων από τα επιδόματα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η νέα αυτή πολιτική θα προωθήσει τη διαρκή ενεργοποίηση των δικαιούχων, ενθαρρύνοντάς τους να αναζητούν εργασία αντί να βασίζονται αποκλειστικά στην κρατική οικονομική υποστήριξη.

Η αναμόρφωση αφορά ειδικά επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με στόχο να συνδεθεί η καταβολή του με την ενεργή αναζήτηση εργασίας, αυξάνοντας την οικονομική ανεξαρτησία των πολιτών και μειώνοντας την μακροχρόνια ανεργία​

Η στρατηγική αυτή συνδυάζεται με στοχευμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένα επιδόματα, με σκοπό να στηριχθούν οι οικογένειες, αλλά παράλληλα να ενισχυθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας​.

Αυτές οι πολιτικές στοχεύουν να ενισχύσουν την οικονομική υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Αύξηση στα Επιδόματα παιδιού, στέγασης και ΕΕΕ (ΚΕΑ)

Παράλληλα, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα προχωρήσει σε στοχευμένες αυξήσεις στα επιδόματα που παρέχει ο ΟΠΕΚΑ. Αυτές οι αυξήσεις θα αφορούν τα εξής:

  1. Επιδόματα τέκνων.
  2. Επίδομα στέγασης.
  3. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ).

Οι αυξήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με σκοπό την ενίσχυση των οικογενειών και την καταπολέμηση της φτώχειας​.

Οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού που σχεδιάζονται για το 2025 περιλαμβάνουν κυρίως:

  1. Αναδιάρθρωση των κλιμάκων: Οι τρεις κλίμακες που υπάρχουν σήμερα θα γίνουν δύο, με ενίσχυση της χαμηλότερης κλίμακας. Αυτό στοχεύει να στηρίξει τα χαμηλότερα εισοδήματα.
  2. Αύξηση επιδόματος: Εξετάζεται αύξηση της τάξης του 20%, που σημαίνει ότι το επίδομα θα κυμαίνεται από 34 έως 168 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, από 140 ευρώ σήμερα.
Στήριξη των τριτέκνων

Οι τρίτεκνοι δε θα χάνουν τα προνόμια τους μετά την ενηλικίωση των παιδιών, εξασφαλίζοντας διευκολύνσεις, όπως σε στρατιωτική θητεία και άλλες κρατικές παροχές.

Εξίσωση με τους πολύτεκνους

Οι τρίτεκνοι θα έχουν πρόσβαση σε προνόμια όπως οι πολύτεκνοι, με διευκολύνσεις σε προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και κοινωνικό τουρισμό.

Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη στήριξη των οικογενειών, ενθαρρύνοντας τις γεννήσεις και διευκολύνοντας τους πολίτες με πολλά παιδιά.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΠΑ: Το άγνωστο επίδομα των 718,50€. «Αλλάζω Συσκευή 2» και «Σπίτι μου 2»: Μάθετε περισσότερα. Οι νέοι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 1.136 θέσεις σε Δήμους και Δημόσιο