Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τα δάνεια του του προγράμματος «Σπίτι μου 2», συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να χορηγούνται με επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 1,6%.

Αυτή η αλλαγή θεωρείται σημαντική σε σχέση με τον πρώτο κύκλο, όπου το επιτόκιο ήταν αρκετά χαμηλότερο, λόγω της άτοκης κάλυψης του 75% της αξίας του δανείου μέσω της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με πιθανή ημερομηνία έναρξης τον Μάιο. Στον νέο κύκλο, το επιτόκιο εκτιμάται στο 50% του μέσου επιτοκίου, το οποίο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί τότε κοντά στο 3,2%.

Αλλά και στα κριτήρια ένταξης θα υπάρχουν αλλαγές. Το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη (από 39), ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια γίνονται πιο ευέλικτα. Για τους άγαμους, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα αυξάνεται σε 20.000 ευρώ (από 10.000-16.000 ευρώ), ενώ για τα ζευγάρια ανέρχεται σε 28.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ), με επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παραμένουν, ωστόσο, αδιευκρίνιστες οι προδιαγραφές των επιλέξιμων ακινήτων. Αν δεν διευρυνθεί η λίστα των επιλέξιμων ακινήτων, το πρόγραμμα κινδυνεύει να επιδεινώσει τα προβλήματα, ειδικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Αν τα κριτήρια δεν τροποποιηθούν, η περιορισμένη προσφορά ακινήτων μπορεί να εντείνει την άνοδο των τιμών, εξαλείφοντας έτσι τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων για τους δικαιούχους.

Να σημειωθεί πως στον πρώτο κύκλο, οι τιμές ακινήτων που αρχικά κυμαίνονταν μεταξύ 80.000 ευρώ, τελικά ξεπέρασαν τις 150.000 ευρώ λόγω της αυξημένης ζήτησης και των στενών χρονικών περιθωρίων για την απόκτηση ακινήτου.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΠΑ: Το άγνωστο επίδομα των 718,50€. «Αλλάζω Συσκευή 2» και «Σπίτι μου 2»: Μάθετε περισσότερα. Οι νέοι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 1.136 θέσεις σε Δήμους και Δημόσιο