Σε στοχευμένες αυξήσεις στο επίδομα παιδιού που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ με στόχο την στήριξη της οικογένειας, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Η στόχευση θα αφορά σε αυστηρότερα και δικαιότερα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, ώστε να κατευθύνεται εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Αύξηση 20%

Η αύξηση που εξετάζεται για το 2025 είναι της τάξης του 20%. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ (από 140 σήμερα) ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Σε αυτήν την περίπτωση τα νέα ποσά του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Για την Α’ κατηγορία:

  • Τα 70 ευρώ ανά μήνα που δίνονται σήμερα  για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο αναμένεται να αυξηθούν στα 84 ευρώ.
  • Τα  επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα που δίνονται σήμερα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο αναμένεται να αυξηθούν στα 84 ευρώ
  • Τα επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα που δίνονται  για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου αναμένεται να αυξηθούν στα 168 ευρώ

Για την Β’ κατηγορία:

  • Τα 42 ευρώ ανά μήνα που δίνονται σήμερα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο αναμένεται να αυξηθούν στα 50,4 ευρώ
  • Τα επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα που δίνονται σήμερα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο αναμένεται να αυξηθούν στα 50,4 ευρώ
  • Τα επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου που δίνονται σήμερα αναμένεται να αυξηθούν στα 100,8 ευρώ

Για την Γ’ κατηγορία:

  • Τα 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο που δίνονται σήμερα αναμένεται να αυξηθούν στα 33,6 ευρώ
  • Τα επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα που δίνονται  για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο αναμένεται να αυξηθούν στα 33,6 ευρώ
  • Τα επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα που δίνονται για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου αναμένεται να αυξηθούν στα 67,2 ευρώ

Αλλαγές και για τους τρίτεκνους

Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν τους τρίτεκνους, οι οποίοι δε θα χάνουν την ιδιότητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, κάτι που εξασφαλίζει μια σειρά από διευκολύνσεις.  Τα προνόμια των τρίτεκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, τις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τον κοινωνικό τουρισμό.

Το επίδομα παιδιού αυτή τη στιγμή παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Εντούτοις, φέτος αρκετοί γονείς έχασαν το δικαίωμά τους στην λήψη του επιδόματος, καθώς εμφάνισαν «φουσκωμένα» κριτήρια.

Αυτό σημαίνει και μείωση κρατικής δαπάνης, η οποία ωστόσο θα μπορούσε (και μελετάται από την κυβέρνηση) να διατεθεί για την αναπροσαρμογή των δεδομένων, ώστε πολλές οικογένειες να επανενταχθούν στις επιδοτήσεις και ταυτόχρονα να αυξηθεί το ποσό για τους υφιστάμενους δικαιούχους.

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

  • Έλληνες πολίτες,
  • ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
  • πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
  • πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και ελβετοί πολίτες,
  • αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
  • ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
  • δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
  • πολίτες άλλων κρατών.

Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος:

1. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος από τον υπόχρεο της οικογένειας.

2. Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21 Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

3. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

4. Τα εξαρτώμενα τέκνα να ευρίσκονται στην Ελλάδα.

Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται:

α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.

β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.

γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος -άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

Πηγή: aftodioikisi.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 600€ σε ευάλωτες οικογένειες. Ποιοι μαθητές παίρνουν 300€. LIDL: Προσωπικό με μισθό έως 1.700€. Επιταγή στους γονείς και γιαγιάδες. Προσλήψεις σε Πολεμική Αεροπορία, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΟΔΥ.