Άμεσα, ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο διευρύνεται η ηλικιακή βεντάλια των δικαιούχων έως τα 50 έτη, όπως εξήγγειλε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άμεσα, ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο διευρύνεται η ηλικιακή βεντάλια των δικαιούχων έως τα 50 έτη, όπως εξήγγειλε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, με 400 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν δάνεια έως 20.000 ευρώ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών.

Το «Σπίτι μου 2» απευθύνεται σε περισσότερους από 30.000 δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών, έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1», με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και χρηματοδότηση αγοράς πιο καινούργιων σπιτιών, ηλικίας κάτω των 15 ετών. Σήμερα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 27.000 ευρώ.

Χαμηλά επιτόκια

Τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτουν μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη. Θα χρηματοδοτούν δε την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, έναντι του ορίου των 150.000 ευρώ που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1», και με επιτόκια περίπου 50% χαμηλότερα από αυτά της αγοράς, ενδεχομένως και άτοκα κατά 75%, με πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σπίτι μου 2 θα είναι ως εξής:

– Ηλικιακή διεύρυνση: Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν πολίτες έως 39 ετών, ενώ στο νέο αναμένεται να ενταχθούν άτομα έως 50 ετών.

– Διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου: Εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

– Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%.

– Προνόμια για τρίτεκνους και πολύτεκνους: θα υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

– Έτος άδειας κατασκευής: Τα ακίνητα θα είναι παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών ήταν 34 έτη και περίπου, το μέσο εισόδημα 16.000 ευρώ. Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία έως 200.000 ευρώ, μέγεθος έως 150 τ.μ και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, έπρεπε όμως να το «κλείσει» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

Επιπλέον, η απουσία περιορισμών στα επιλέξιμα ακίνητα θα ωφελήσει συνολικά την αγορά, ενισχύοντας τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές και μειώνοντας την κερδοσκοπία από μερίδα πωλητών. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ακίνητα αξίας 80.000 ευρώ βρέθηκαν να πωλούνται αντί 150.000 ευρώ, ακυρώνοντας ουσιαστικά το όφελος των δικαιούχων από την εξασφάλιση άτοκου δανείου. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν περιορισμοί στα επιλέξιμα ακίνητα.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να επιλέξουν κατοικίες με έτος κατασκευής έως το 2007, τιμή έως 200.000 ευρώ και επιφάνεια έως 150 τ.μ., περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές τους.

Τέλος, η νέα νομοθεσία απαιτεί την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, προσθέτοντας ακόμα έναν παράγοντα περιορισμού.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 600€ σε ευάλωτες οικογένειες. Ποιοι μαθητές παίρνουν 300€. LIDL: Προσωπικό με μισθό έως 1.700€. Επιταγή στους γονείς και γιαγιάδες. Προσλήψεις σε Πολεμική Αεροπορία, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΟΔΥ.