Το ειδικό εποχικό επίδομα είναι ένα ετήσιο βοήθημα που χορηγείται από την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)  σε εργαζόμενους συγκεκριμένων επαγγελμάτων που ασκούν εποχική εργασία, η οποία παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή.

Ποιους αφορά:

Το επίδομα απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα, όπως:

  • Οικοδόμοι
  • Ξενοδοχοϋπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα
  • Εργάτες στα λατομεία και ορυχεία
  • Δασεργάτες
  • Καπνεργάτες
  • Εργαζόμενοι σε μεταφορά και επεξεργασία ξυλείας

Βασικές προϋποθέσεις:

  1. Επαγγελματική δραστηριότητα: Πρέπει να ανήκουν σε κάποιο από τα επαγγέλματα που δικαιούνται το επίδομα και να μην εργάζονται για μεγάλα διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους λόγω της εποχικότητας.
  2. Ασφαλιστικές εισφορές: Πρέπει να έχουν καταβάλει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης για το επάγγελμά τους.
  3. Μη λήψη ανεργίας: Δεν πρέπει να λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας την περίοδο κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Διαδικασία αίτησης:

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, συνήθως από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο κάθε έτους. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας ΔΥΠΑ ή σε καταστήματα ΔΥΠΑ.

Το ποσό του επιδόματος διαφέρει ανάλογα με το επάγγελμα και τις ημέρες ασφάλισης του δικαιούχου και θα κυμαίνεται φέτος από 600 έως 1.200 ευρώ περίπου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

  • Ειδικό Εποχικό Επίδομα 2024 – Ποιους Αφορά
  • Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Προϋποθέσεις Χορήγησης
  • Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Ιδιαίτερες Προϋποθέσεις για τους Οικοδόμους
  • Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Διαδικασία υποβολής αίτησης – Παραλαβή απόφασης
  • Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Δικαιολογητικά

Ειδικό Εποχικό Επίδομα 2024 – Ποιους Αφορά

Το ειδικό εποχικό βοήθημα αφορά τα εξής άτομα που απασχολούνται στην Ελλάδα και είναι ασφαλισμένοι στο e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), προσδιοριζόμενοι από τα παρακάτω επαγγέλματα:

  • Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μέλος επαγγελματικού σωματείου μουσικών, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστής και βοηθός χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτης, ταξιθέτης θεάτρου – κινηματογράφου, χορευτής – μέλος σχετικών κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, και τεχνικοί σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλη αντίστοιχων σωματείων.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης με ασφάλιση στο e-ΕΦΚΑ, που εργάζονται σε επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητες σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης  και ασκούσαν κάποιο από τα αναφερόμενα επαγγέλματα το 2022, δικαιούνται το βοήθημα εάν η συνολική σύνταξή τους (κύρια και επικουρική) είναι κάτω από 495,75 €. Όσοι γίνονται συνταξιούχοι από 11.9.2024 και μετά, δικαιούνται το βοήθημα ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Από το βοήθημα εξαιρούνται όσοι εκτελούν τη στρατιωτική τους θητεία στις 10.09.2024. Όμως, άτομα που κατατάσσονται για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους υποχρέωση από την 11.9.2024 και μετά δικαιούνται το βοήθημα, αν πληρούν τα κριτήρια.g

Αν ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο επίδομα, μπορείς να πατήσεις εδώ και να επιλέξεις το πακέτο επιδόματος της εφαρμογής μας.

Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Προϋποθέσεις Χορήγησης

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζουν ότι:

  1. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν εργαστεί και να έχουν συγκεντρώσει ημέρες ασφάλισης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2023) στην ειδικότητα του επαγγέλματος για το οποίο ζητούν το βοήθημα, με ημερομίσθια εντός των καθορισμένων ελάχιστων και ανώτατων ορίων ως εξής:

    • Οικοδόμοι, Λατόμοι, Ασβεστοποιοί: 95-210 ημέρες ασφάλισης, αποκλειστικά στον ειδικό κλάδο.

    • Κεραμοποιοί, Πλινθοποιοί, Αγγειοπλάστες, Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες, Καπνεργάτες, Μουσικοί, Υποδηματεργάτες, Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Χειριστές μηχανημάτων, Ηθοποιοί, Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, Χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, Ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, Ταμίες, Μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, Σμυριδεργάτες, Ταξιθέτες, Χορευτές, Τεχνικοί σε ζωντανές εκδηλώσεις: 50-210 (ή 230/240 για κάποιες ειδικότητες) ημέρες ασφάλισης.

  2. Οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο των 240 ημερομισθίων κατά το έτος 2023, εξαιρουμένων των οικοδόμων.

  3. Πρέπει να διατηρούν την ιδιότητα του μισθωτού στον κλάδο τους κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος. Η ιδιότητα αυτή επιβεβαιώνεται μέσω ενεργής εργασιακής σχέσης ή βεβαιωμένων ημερών ασφάλισης στην ειδικότητα ή από ενεργό δελτίο ανεργίας.

  4. Εκτός από τους οικοδόμους, οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να συγκεντρώνουν προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας κατά το διάστημα καταβολής του βοηθήματος.

  5. Τα ημερομίσθια που έχουν καταγραφεί σε άλλους κλάδους κατά το έτος 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνουν εκείνα του κλάδου για τον οποίο ζητείται το βοήθημα, εκτός από τους οικοδόμους που πρέπει να έχουν εργαστεί αποκλειστικά στον δικό τους κλάδο.

  6. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης της Δ.ΥΠ.Α. που προσφέρουν εκπαιδευτικό επίδομα, ειδικά κατά τη διάρκεια του 2023.

  7. Όλες οι κατηγορίες, εκτός από τους οικοδόμους, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Ιδιαίτερες Προϋποθέσεις για τους Οικοδόμους

Για τους οικοδόμους που επιθυμούν την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος, ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις όπως παρακάτω:

  1. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από το έτος καταβολής του βοηθήματος, δηλαδή το 2022, θα πρέπει να έχουν εργαστεί αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες. Για να θεωρηθούν επιλέξιμοι, οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν εργαστεί για μία περίοδο μεταξύ 95 και 210 ημερών ασφάλισης. Σε αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνεται μια προσαύξηση 20% καθώς και οι αναλογούσες ημέρες άδειας, με αποτέλεσμα η πραγματική περίοδος εργασίας που απαιτείται να κυμαίνεται από 73 έως 163 ημέρες.

  2. Δεν πρέπει να έχουν δραστηριοποιηθεί ως εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών που απασχολούσαν περισσότερους από τρεις μισθωτούς κατά τη διάρκεια του έτους 2022.

  3. Απαιτείται η συμπλήρωση του 15ου έτους ηλικίας από τους αιτούντες για να κριθούν επιλέξιμοι για την καταβολή του βοηθήματος.

Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Διαδικασία υποβολής αίτησης – Παραλαβή απόφασης

Για την υποβολή αίτησης για το ειδικό εποχικό βοήθημα, υπάρχουν δύο διαδρομές:

  1. Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Πολιτών Απασχόλησης (e-services ΔΥΠΑ), παρέχοντας μια βολική και γρήγορη επιλογή για την υποβολή από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου. Η χρονική περίοδος υποβολής για το έτος 2023 είναι από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

  2. Μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προσφέροντας μια εναλλακτική για όσους προτιμούν ή έχουν ανάγκη την προσωπική επαφή και βοήθεια στη διαδικασία υποβολής. Η περίοδος για υποβολές μέσω ΚΕΠ ξεκινά από τις 20 Σεπτεμβρίου και επίσης λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Η ενημέρωση για την απόφαση σχετικά με την αίτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω των e-services ΔΥΠΑ, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στο αποτέλεσμα, είτε μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ για όσους επιλέξουν την πιο παραδοσιακή διαδικασία.

Ειδικό Εποχικό Επίδομα – Δικαιολογητικά

Για την υποβολή αίτησης για το ειδικό εποχικό βοήθημα, υπάρχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά που δεν μπορούν να εντοπιστούν αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες και θα πρέπει οι δικαιούχοι να τα προσκομίσουν μαζί με την αίτησή τους:

  1. Για τους πολίτες τρίτων χωρών, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής που να είναι σε ισχύ ή βεβαίωσης υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για ανανέωση της άδειας διαμονής. Είναι σημαντικό η άδεια διαμονής να αναφέρει ρητά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

  2. Οι μουσικοί, χορευτές και τεχνικοί που εργάζονται σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις πρέπει να επισυνάψουν βεβαίωση από το σχετικό επαγγελματικό σωματείο.

  3. Οι χειριστές ανυψωτικών, εκσκαπτικών και άλλων σχετικών μηχανημάτων θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματός τους.

  4. Οι Σμυριδορύκτες Νάξου χρειάζονται βεβαίωση από την αρμόδια τοπική αρχή για την επιβεβαίωση του τόπου κατοικίας τους.

  5. Για τα άτομα που ασφαλίζονται με τρόπο πλασματικό, όπως δασεργάτες, ηθοποιοί κ.ά., απαιτούνται αποσπάσματα από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης.

  6. Για τους οικοδόμους, ώστε να επιβεβαιωθεί αν το προηγούμενο έτος ήταν εργολάβοι ή υπεργολάβοι με περισσότερους από τρεις μισθωτούς, απαιτείται το έντυπο Ε3 από την ΑΑΔΕ.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 300€. Κοινωνικός τουρισμός: Ευκαιρία για νέα voucher. Έκτακτο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θέσεις εργασίας σε 11 ΜΚΟ. Θέσεις χωρίς απαραίτητη προϋπηρεσία