Έρχονται αλλαγές στο Airbnb από την κυβέρνηση που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Είναι κοινό μυστικό πως η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το Airbnb…Ο σχεδιασμός έχει γίνει και οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στα σκαριά είναι δύο νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τα εξής μέτρα:

1) Την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις ή να τίθενται ημερολογιακοί περιορισμοί.

2) Παράλληλα θα δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά. Ειδικά για τα κλειστά διαμερίσματα προβλέπεται και αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος ανακαινίζω-ενοικιάζω.

Ακραία μέτρα για περιορισμό του Airbnb σε πανελλαδικό επίπεδο δεν αναμένονται. Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι πως και να ληφθεί η απόφαση να μετατραπούν όλα τα airbnb σε μακροχρόνιες μισθώσεις θα οδηγήσει στην είσοδο στην αγορά το πολύ 10.000 διαμερισμάτων. Από την άλλη τα Airbnb φέρνουν 600 εκ. ευρώ σε φόρους στο κράτος, ποσό διόλου αμελητέο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει όμως κάποιους επιπλέον κανόνες για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εξετάζεται να μπει «μπλόκο» στη δημιουργία νέων airbnb σε κορεσμένες περιοχές όπως πχ. το Κουκάκι, η Καλλιθέα ή το Παγκράτι.

Από την άλλη «κλειδώνουν» σημαντικά φοροκίνητρα για την διάθεση διαμερισμάτων σε μακροχρόνια μίσθωση, όπως η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, των ποσών που προκύπτουν από το ενοίκιο, όπως και αυξημένα ποσά για ανακαινίσεις.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο επίδομα σε μορφή Pass 300€ σε μαθητές. Big Brother για τους ενοικιαστές. Θέσεις σε ΔΥΠΑ, ΕΡΤ, Μουσεία, Πυροσβεστική. Θέσεις για ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, Σχολικά Λεωφορεία, Γραμματείς, Καθαρίστριες