Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2» αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και φέρνει ευχάριστες εξελίξεις για τους καταναλωτές που επιθυμούν να αντικαταστήσουν παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες, πιο ενεργειακά αποδοτικές.

Το «Αλλάζω Συσκευή 2024» προετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του με σημαντικές αλλαγές και νέες κατηγορίες συσκευών που θα επιδοτούνται. Η βασική αλλαγή στο πρόγραμμα είναι η προσθήκη νέων κατηγοριών συσκευών, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους με πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Τι Περιλαμβάνει το Πρόγραμμα

Οι επιδοτήσεις θα δοθούν μέσω vouchers (επιταγών), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστήματα λιανικής για την αγορά νέων συσκευών, καλύπτοντας συνήθως το 30-50% της συνολικής δαπάνης. Επιπλέον, για την επιχορήγηση της νέας συσκευής απαιτείται η παράδοση της παλιάς συσκευής προς ανακύκλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα καλύπτει και άλλες κατηγορίες συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες, που περιλαμβάνονταν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Νέες Προσθήκες και Καλύψεις

Το «Αλλάζω Συσκευή 2» αναμένεται να περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την αγορά ψυγείων, κουζινών, και πλυντηρίων με εκπτώσεις που μπορούν να φτάσουν έως και το 50%. Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους με πιο σύγχρονες, φιλικότερες προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές.

Διεύρυνση Κριτηρίων και Υψηλότερη Κάλυψη

Η νέα φάση του προγράμματος αναμένεται να καλύψει έναν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, με τη συμμετοχή να γίνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 30% έως 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού. Όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα θα δικαιούνται μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης.

Νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αλλάζω Συσκευή»

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα νέο πρόγραμμα, το «Εξοικονομώ – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο θα απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις και θα έχει σύντομη διάρκεια. Αυτό το πρόγραμμα θα στοχεύει στην επιδότηση της αντικατάστασης μικρών ηλεκτρικών συσκευών, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

Υποβολή Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης ψηφιακής πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μετά τις επίσημες ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση όταν ανοίξει η πλατφόρμα.

Παραμένουμε σε αναμονή για τις τελικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες και την έναρξη του προγράμματος.

Στόχος του Προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών μέσω της ανακύκλωσης των παλαιών συσκευών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα ανοίξει σε καθορισμένες περιόδους κάθε έτος.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο επίδομα σε μορφή Pass 300€ σε μαθητές. Big Brother για τους ενοικιαστές. Θέσεις σε ΔΥΠΑ, ΕΡΤ, Μουσεία, Πυροσβεστική. Θέσεις για ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, Σχολικά Λεωφορεία, Γραμματείς, Καθαρίστριες