Αντίστροφη μέτρηση για την αίτηση για το εποχικό επίδομα 2024. Τι αλλάζει για τους δικαιούχους.

Το εποχικό επίδομα για το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

Αυτό το επίδομα δίνεται σε όσους ασχολούνται με εποχικές εργασίες, όπως εργάτες στον τουρισμό, κατασκευές, και άλλους κλάδους.

Ποσά και προϋποθέσεις

Τα ποσά του επιδόματος το 2023 κυμαίνονταν από 557 έως και 1.200 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων και τον επαγγελματικό κλάδο του δικαιούχου. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί αν θα υπάρξουν αλλαγές φέτος, υπήρξαν συζητήσεις από το Υπουργείο Εργασίας για πιθανή αύξηση των ποσών το 2024.

Προϋποθέσεις

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του εποχικού επιδόματος, πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων από εποχική εργασία κατά το προηγούμενο έτος.
  • Να μην είναι τακτικός επιδοτούμενος άνεργος.
  • Να εργάζεται σε συγκεκριμένους κλάδους όπως τουρισμό, οικοδομή, αλιεία κ.λπ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι οι εξής:

1. Να έχουν πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο της καταβολής του επιδόματος έτος, εν προκειμένω το 2023, ημέρες ασφάλισης στην ειδικότητα του κλάδου για τον οποίο αιτούνται το βοήθημα, εντός των ελάχιστων και ανώτατων ορίων που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

2. Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής (το έτος 2022) σε οποιαδήποτε ειδικότητα να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια, για όλες τις κατηγορίες εκτός από τους οικοδόμους.

3. Να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2024 – 30/11/2024).

Η ιδιότητα του μισθωτού στον οικείο κλάδο αποδεικνύεται:

  • Από ενεργό εργασιακή σχέση ή βεβαιωμένες ημέρες ασφάλισης στην ειδικότητα του κλάδου κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (από 10.09.2024-30.11.2024).
  • Από ενεργό δελτίο ανεργίας κατά την έναρξη της περιόδου καταβολής του βοηθήματος, το οποίο εκδόθηκε μετά από λύση εργασιακής σχέσης στον οικείο κλάδο, χωρίς να έχει μεσολαβήσει απασχόληση σε άλλη ειδικότητα (και ανεξαρτήτως του χρόνου που εκδόθηκε το δελτίο). Στην περίπτωση που το δελτίο διεγράφη πριν από την έναρξη καταβολής του βοηθήματος θεωρείται ότι πληρούται η συγκεκριμένη προϋπόθεση, όταν η διαγραφή γίνεται λόγω ασθένειας βεβαιωμένης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα που συνεχίζεται κατά την έναρξη καταβολής του βοηθήματος.

4. Για όλες τις κατηγορίες εκτός από τους οικοδόμους, να μην συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος (10.9 – 30.11), ανεξαρτήτως του αν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή σε τακτική επιδότηση ή όχι.

5. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής (το έτος 2022) να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα, για όλες τις κατηγορίες εκτός των οικοδόμων, καθώς για τους τελευταίους βασική προϋπόθεση είναι η αποκλειστική απασχόληση σε οικοδομικές εργασίες (βλ. παρακάτω «ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ»). Ως απασχόληση σε άλλο κλάδο νοείται και η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

6. Να μην έχουν συμμετάσχει/συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της Δ.ΥΠ.Α (τ. ΟΑΕΔ) από τα οποία λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περιλαμβάνεται στο έτος 2023.

7. Για όλες τις κατηγορίες πλην των οικοδόμων, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Εποχικό επίδομα ΔΥΠΑ 2024 : Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα:

Οικοδόμου,

λατόμου,

ασβεστοποιού,

κεραμοποιού,

πλινθοποιού,

αγγειοπλάστη,

δασεργάτη,

ρητινοσυλλέκτη,

καπνεργάτη,

μουσικού – μέλους οικείου επαγγελματικού σωματείου,

υποδηματεργάτη,

μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης,

χειριστή εκσκαπτικών,

ανυψωτικών,

οδοποιητικών,

γεωτρητικών μηχανημάτων,

ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης,

χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου,

ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου,

ταμία κινηματογράφου και θεάτρου,

μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,

σμυριδεργάτη, ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου,

χορευτή – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων,

καθώς και τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Δικαιούχοι είναι και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2024, κατά το έτος 2023 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος έτους 2024, εφόσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2024 και μετά, ανεξάρτητα του ποσού της σύνταξής τους, καθώς και όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία από 11/9/2024 και μετά, εφόσον βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πληρωμή εποχικό επίδομα 2024: Τα ποσά που παίρνουν οι δικαιούχοι

Ας θυμηθούμε τα ποσά που έλαβαν το 2023 οι δικαιούχοι.

Σημαντικές ημερομηνίες

Η ΔΥΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την έναρξη των αιτήσεων για το 2024, ενώ η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε διάστημα λίγων εβδομάδων από την έγκριση της αίτησης.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο επίδομα σε μορφή Pass 300€ σε μαθητές. Big Brother για τους ενοικιαστές. Θέσεις σε ΔΥΠΑ, ΕΡΤ, Μουσεία, Πυροσβεστική. Θέσεις για ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, Σχολικά Λεωφορεία, Γραμματείς, Καθαρίστριες