Το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ φέρνει αλλαγές στη μοριοδότηση των υποψήφιων – Ποια κριτήρια λαμβάνουν μόρια και πόσα.

Αλλαγές στον τρόπο που θα μοριοδοτούνται οι επιτυχόντες των γραπτών διαγωνισμών φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ που βρίσκεται αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση. Μία βασική αλλαγή που περιλαμβάνει είναι η αύξηση της μοριοδότησης σε όσους διαθέτουν εντοπιότητα. Σε όσους δηλαδή κατοικούν σε μικρό Δήμο και επιθυμούν να διοριστούν στον τόπο διαμονή τους.

Συγκεκριμένα τα μόρια της εντοπιότητας διπλασιάζονται και πλέον η βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό υποψηφίων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ προσαυξάνεται ως ακολούθως:

Ακαδημαϊκά κριτήρια

  • Κατά 5 μονάδες για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε επιστημονικό πεδίο και υποπεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει κατατεθεί στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών και υπαχθεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και υποπεδίο.
  • Κατά 2 μονάδες για τους κατόχους αυτοτελούς μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη.
  • Κατά 1 μονάδα για τους κατόχους ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

Οι προσαυξήσεις των τριών παραπάνω περιπτώσεων υπολογίζονται αθροιστικά για τους κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων που αναφέρονται ως αποδεκτοί στην προκήρυξη ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.

Ξένες γλώσσες

  • Κατά 1 μονάδα για τους κατόχους τίτλου άριστης γνώσης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας. Η άριστη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας από τις ανωτέρω, καθώς και η άριστη γνώση οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παράρτημα γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ, βαθμολογείται με μισή μονάδα.

Προσοχή: Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας που ορίζεται στην προκήρυξη ως απαιτούμενο πρόσθετο προσόν δεν μοριοδοτείται.

Εμπειρία

Βάσει εμπειρίας ως εξής:

  • Κατά 1 μονάδα λόγω εμπειρίας ενός τουλάχιστον έτους.
  • Κατά 2 μονάδες λόγω εμπειρίας δύο τουλάχιστον ετών.
  • Κατά 3 μονάδες λόγω εμπειρίας τριών τουλάχιστον ετών.
  • Κατά 4 μονάδες λόγω εμπειρίας τεσσάρων τουλάχιστον ετών.
  • Κατά 5 μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε τουλάχιστον ετών.

Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα ανεξαρτήτως αντικειμένου, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας.

Για την απόδειξη του χρόνου της εμπειρίας ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

Εντοπιότητα

Κατά 40 μονάδες για τους μόνιμους κατοίκους των:

  1. Νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στην παρούσα υποπερίπτωση συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Σκύρου και Γαύδου, καθώς και οι Δήμοι των νήσων Κέρκυρας, Σάμου, Λέσβου και Κεφαλλονιάς.
  2. Μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων, καθώς και των Δήμων που υπάγονται στην έννοια των ορεινών Δήμων, εφόσον έχουν πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους.
  3. Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατά είκοσι (20) μονάδες για τους μόνιμους κατοίκους των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων όλης της χώρας και των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εφόσον δεν ανήκουν στους Δήμους της προηγούμενης περίπτωσης.

Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υποψήφιοι που διορίζονται κάνοντας χρήση της εντοπιότητας δεσμεύονται να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαπενταετία (μέχρι σήμερα ισχύει 10ετία) στους φορείς που θα διοριστούν και εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου ή του νησιού αντίστοιχα.

Ως μόνιμη κατοικία νοείται η κατοικία, όπως ορίζεται και αποδεικνύεται με τα στοιχεία που αντλούνται από το φορολογικό μητρώο που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φέρει τον τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» και θα παραμένει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 22:30.

Δείτε ΕΔΩ όλο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ.

Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο επίδομα σε μορφή Pass 300€ σε μαθητές. Big Brother για τους ενοικιαστές. Θέσεις σε ΔΥΠΑ, ΕΡΤ, Μουσεία, Πυροσβεστική. Θέσεις για ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, Σχολικά Λεωφορεία, Γραμματείς, Καθαρίστριες