Αλλάζω συσκευή 2: Στη δημοσιότητα όλες οι λεπτομέρειες του νέου κύκλου. Εκπλήξεις στις συσκευές, η διαδικασία, τα voucher και όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αίτηση.

Το δημοφιλές πρόγραμμα ξεκινά και πάλι το φθινόπωρο και το αρμόδιο υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα έναν πλήρη οδηγό με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που θα ισχύσει με την έναρξη του «Αλλάζω συσκευή 2».

Και παρότι πλέον έχουν γίνει σχεδόν όλα γνωστά, απομένει να «σφραγίσει» το ξεκίνημα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Έτσι από την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αναμένονται και οι προθεσμίες για το νέο πρόγραμμα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό.

Έχουν γίνει όμως γνωστά, τα κριτήρια αλλά και οι συσκευές που θα πάρουν επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Συγκεκριμένα, θα μπουν στη λίστα ξανά τα κλιματιστικά, αλλά και τρεις ακόμα συσκευές, ενώ υπάρχει «παράθυρο» για νέες προσθήκες.

Σημειώνεται επίσης ότι στον νέο κύκλο, θα πρέπει κανείς να αγοράσει μία «έξυπνη» συσκευή, που να τη χειρίζεται δηλαδή εξ αποστάσεως μέσω του κινητού του, όμως θα μπορεί να παραδώσει μία αντίστοιχη συσκευή και ας μην είναι smart. Αρκεί δηλαδή να αγοράσεις ένα έξυπνο κλιματιστικό και να δώσεις το παλιό σου κλιματιστικό.

Η έκπτωση στο voucher θα φτάνει έως το 40% ή 50%.

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες του «Αλλάζω συσκευή 2»:

Αλλάζω συσκευή 2: Ποιες συσκευές επιδοτούνται – Όλες οι κατηγορίες

Η βασική αλλαγή του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή 2» είναι η προσθήκη νέων κατηγοριών συσκευών που επιδοτούνται, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι νέες επιδοτούμενες συσκευές παρέχουν νέες δυνατότητες, όπως η απομακρυσμένη διαχείριση και λειτουργία τους, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση αλλαγής του νυχτερινού τιμολογίου σε μεσημεριανό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά με παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προσφέροντας επιδότηση για την αντικατάσταση τους με περιβαλλοντικά φιλικές και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία ανοίγει σε καθορισμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.

Η επιδότηση καλύπτει διάφορες οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους. Υπάρχει πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος σε επιπλέον κατηγορίες συσκευών.

Οι επιδοτήσεις περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών, με στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, το πρόγραμμα προωθεί την ανακύκλωση των παλαιών συσκευών, μειώνοντας τη συσσώρευση απορριμμάτων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πότε ξεκινά το «Αλλάζω συσκευή 2»

Οι αλλαγές του προγράμματος αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και τότε να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για το Αλλάζω Συσκευή 2.

«Αλλάζω συσκευή 2» και πάλι μέσω gov.gr – Πώς κάνετε αίτηση

Παρότι ακόμα δεν υπάρχουν ανακοινώσεις, το παράδειγμα του πρώτου κύκλου του «Αλλάζω Συσκευή» μας δίνει τον «οδικό χάρτη» για το πώς θα γίνει. Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι ξανά το allazosyskevi.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) και η αίτηση θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι με την είσοδο στην πλατφόρμα, οι δικαιούχοι χρειάζονταν να έχουν ακόμα τρία απαραίτητα στοιχεία:

  • τον αριθμό ταυτότητας
  • το ΑΦΜ
  • τον αριθμό παροχής ρεύματος

Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν και το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν. Την προηγούμενη φορά ήταν κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτης, αυτή τη φορά όμως, επειδή θα απευθύνεται μόνο σε «έξυπνες» συσκευές, ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες επιλογές.

Την αίτηση θα μπορούν να την κάνουν οι δικαιούχοι είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω λογιστή, είτε στο κατάστημα.

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, θα υπάρξει μέσω κριτηρίων, κοινωνικών και εισοδηματικών μία ιεράρχηση, από την οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες.

Μόλις οι δικαιούχοι ενημερώνονται και λαμβάνουν το voucher με την έκπτωση που δικαιούνται (το ποσό δεν θα καταβάλλεται στην τράπεζα), απευθύνονται στο κατάστημα που επιθυμούν, όπου θα επιλέγουν την συσκευή με την οποία θα αλλάξουν την παλιά.

Στη συνέχεια γίνεται η πληρωμή της νέας συσκευής, με την επιδότηση να αφαιρείται απευθείας.

Το τελευταίο βήμα είναι να ορισθεί από το κατάστημα η ημερομηνία κατά την οποία θα μεταβεί στο σπίτι του δικαιούχου ο τεχνικός, ο οποίος θα διαπιστώσει πως η συσκευή που θα αλλαχθεί λειτουργεί.

Τα ποσά «Αλλάζω συσκευή 2»

Στο πρώτο «Αλλάζω Συσκευή» δεν προβλεπόταν επιταγή με ακριβές ποσό, αλλά με ποσοστό έκπτωσης που ορίστηκε από 35% έως 50% ανάλογα με τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια του εκάστοτε δικαιούχου.

Το ιδιωτικό «Αλλάζω Συσκευή» που δίνει 100 ευρώ σε όλους

Από 10 κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κλιματιστικών, ψυγείων, ακόμα και τηλεοράσεων, μπορούν οι καταναλωτές να επιλέξουν για να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα τύπου «Αλλάζω συσκευή» από τα καταστήματα Public. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που εξασφαλίζει, ότι εφόσον αγοράσετε νέα συσκευή, θα λάβετε πίσω μία επιταγή έως 100 ευρώ.

Το πρόγραμμα του Public ονομάζεται «Αλλάζω Εξοικονομώ» και προσφέρει τη δυνατότητα επίσης για άτοκες αγορές.

Η επίσημη ανακοίνωση:

Τα Public συνεχίζουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες των καταναλωτών και προσφέρουν επιπλέον σημαντικά οφέλη με κάθε αγορά προϊόντος μέσω της πρωτοβουλίας «Αλλάζω Εξοικονομώ»:

Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας και προώθησης της ενεργειακής αναβάθμισης, το νέο τους πρόγραμμα βοηθάει όλα τα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν μια σειρά ηλεκτρικών συσκευών με στόχο την ποιοτικότερη ζωή στο σπίτι. Πρόκειται για το πληρέστερο πακέτο αναβάθμισης ηλεκτρικών συσκευών για κάθε σπίτι με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 προϊόντων από 10 διαφορετικές κατηγορίες.

Η πρωτοβουλία αποτελεί ιδιωτική δράση των Public και προσφέρει πέντε σημαντικά οφέλη για όσους το επιλέξουν:

  • Καλύπτει πλήρη γκάμα με 10 διαφορετικές κατηγορίες όπως Κλιματιστικά, Ψυγεία, Τηλεοράσεις,  Πλυντήρια, Κουζίνες, Air Fryers, Σκούπες stick & robot αλλά και Smart Home Εξοπλισμούς
  • Περιλαμβάνει Προσφορές και Δωροεπιταγή ανακύκλωσης έως 100 ευρώ
  • Οι αγορές μπορούν να γίνουν άτοκα χωρίς κάρτα και με έως 36 χαμηλές δόσεις
  • Καλύπτει Δωρεάν εγκατάσταση για όσους χρειάζονται μεγαλύτερη ευκολία
  • Επιπλέον επιστροφή αξίας στο νέο “Public + Wallet”. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα ανταμοιβών “Public +” το οποίο πλέον προσφέρει προνόμια και επιστροφή αξίας στο Public  πορτοφόλι των πελατών.

Πηγή: xristika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΣΕΠ: 6+1 προκηρύξεις για 1.194 νέες προσλήψεις. ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα κατάρτισης με επιδόματα έως 1.000€. Προσλήψεις σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Τράπεζες