Μπόνους δημοσίων υπαλλήλων, μοριοδότηση εντοπιότητας, επίσπευση διαδικασιών και πέναλντι αποκλεισμού περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τις προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Τέσσερις αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πέναλντι αποκλεισμού

Για πρώτη φορά θεσπίζεται πέναλντι αποκλεισμού 3 χρόνων για όσους δεν αποδεχτούν τον διορισμό τους ή παραιτηθούν εντός των 12 πρώτων μηνών από τη στιγμή που θα αναλάβουν το πόστο τους.

Παράλληλα μειώνονται οι προθεσμίες δήλωσης αποδοχής ή μη του διορισμού, υποβολής δικαιολογητικών διορισμού αλλά και του ίδιου διορισμού, ενώ η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη ευθύνης.

Προσλήψεις ΙΔΟΧ και μπόνους

Μία ακόμη καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι πλέον οι αιτήσεις για τις προσλήψεις ΙΔΟΧ, θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς έπρεπε να στείλουν τα δικαιολογητικά και την αίτηση σύμφωνα με αυτά που όριζε ο εκάστοτε φορέας.

Πλέον η διαδικασία πλήρωσης θέσεων για ΙΔΟΧ θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι.

Παράλληλα για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ αλλά και για το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα προβλέπεται μπόνους παραγωγικότητας.

Από το budget που αναλογεί σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα το 40% θα κατανέμεται οριζόντια στους υπαλλήλους.

Όσοι επιπλέον κριθούν χρήσιμοι στην επίτευξη του τελικού στόχου θα λαμβάνουν έξτρα μερίδιο από το εναπομείναν 60%.

Δηλαδή θα επωφελούνται με 50% έως και 300% παραπάνω χρήματα από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

Μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας

Διπλασιασμός των μορίων προβλέπεται για όσους υπαλλήλους στελεχώσουν ορεινές, νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές με δέσμευση της παραμονής τους εκεί για τουλάχιστον μια 15ετία, από 10ετία που ισχύει για σήμερα.

Τα μόρια σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθούν από 20 σε 40.

Παράλληλα για τους μόνιμους κατοίκους των μεσαίων ηπειρωτικών δήμων τα μόρια από 10 πάνε στα 20.

Νέα προκήρυξη για τις προσλήψεις του 2025

Προβλέπεται ότι οι εγκριθείσες θέσεις του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024-2025 πληρούνται κατόπιν έκδοσης νέας προκήρυξης από τους επιτυχόντες της 2Γ2022 σύμφωνα με τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο εντοπιότητας.

Για όσες δεν καλυφθούν με αυτήν την διαδικασία προβλέπεται γραπτή εξέταση.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΣΕΠ: 6+1 προκηρύξεις για 1.194 νέες προσλήψεις. ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα κατάρτισης με επιδόματα έως 1.000€. Προσλήψεις σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Τράπεζες