Συνταξιούχοι: Τριπλός μποναμάς έρχεται μαζί τις συντάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα φέρνοντας νέα έσοδα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τι γνωρίζουμε και πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Επιδόματα και αυξήσεις έρχονται προσεχώς για τους συνταξιούχους, οι οποίοι λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα δουν επιπλέον ενισχύσεις στις χαμηλές συντάξεις τους.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που έχουν να δουν αύξηση από το 2012 (!) ενώ έχουν κοπεί και τα Δώρα τους, την ώρα που αναμένεται και η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για όσους έχουν κάνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Μέχρι τότε πάντως, το βέβαιο είναι πως οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν ένα τριπλό «μπόνους» που θα έρθει μέσα στις γιορτές.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις θα προκύψουν από την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), την αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς και την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

Πιο αναλυτικά για την αναμόρφωση Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) προβλέπεται:

Από το 2025, οι κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα αυξηθούν λόγω της αναμόρφωσης της ΕΑΣ, ενός μνημονιακού μέτρου που θεωρείται άδικη φορολογική επιβάρυνση για τους συνταξιούχους. Η αναθεώρηση της κλίμακας της ΕΑΣ θα αφορά όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για την κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για την επικουρική.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο, εξετάζονται δύο σενάρια:

  • Μείωση της ΕΑΣ κατά 50% στις επικουρικές συντάξεις και κατά 20-25% στις κύριες συντάξεις, με προβλεπόμενες απώλειες από 127 έως 145 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) θα κυμαίνονται μεταξύ 327 και 345 εκατ. ευρώ.
  • Πλήρης κατάργηση της ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις και μείωση κατά 15% στις κύριες συντάξεις, με απώλειες 163 εκατ. ευρώ και έσοδα ΑΚΑΓΕ στα 309 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει την αλλαγή του μηχανισμού κρατήσεων στις συντάξεις, με στόχο τη μείωση των κλιμάκων από οκτώ σε τέσσερις. Οι νέες κλίμακες προβλέπουν ποσοστά κρατήσεων μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει συγκεκριμένα ποσά, αντί να εφαρμόζονται στο σύνολο της σύνταξης.

Τα ποσοστά που μελετώνται περιλαμβάνουν:

  • 12% για το τμήμα της σύνταξης από 1.400 έως 1.800 ευρώ,
  • 20% από 1.800 έως 2.200 ευρώ,
  • 23% από 2.200 έως 2.800 ευρώ, και
  • πιθανόν 25% για ποσά άνω των 2.800 ευρώ.

Για τις υψηλές συντάξεις, θα εφαρμοστεί ένας αυτόματος «κόφτης» που θα περιορίζει τις κρατήσεις σε περίπτωση που η νέα κλίμακα οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση από τη σημερινή. Το πλαφόν των κρατήσεων εξετάζεται να κυμανθεί μεταξύ 400 και 450 ευρώ, ενώ σήμερα ορισμένοι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με κρατήσεις ΕΑΣ που φτάνουν τα 580 ευρώ το μήνα.

Από το 2025, βάσει του Νόμου 4387/2016, οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, αντικαθιστώντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη θα αναπροσαρμόζονται με τις ετήσιες αυξήσεις μισθών όλων των εργαζομένων και όχι με τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, αν το 2024 ο δείκτης μισθών παρουσιάσει αύξηση 3,5%-4%, αυτή η αύξηση θα εφαρμοστεί στις συντάξιμες αποδοχές όσων συνταξιοδοτηθούν το 2025.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας το 2024

Συνταξιούχοι που διατηρούν προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αύξηση στη σύνταξή τους θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μηνιαία σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Φέτος, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν ανήλθαν σε 742.772 άτομα, καθώς όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν ή μηδενίζουν την προσωπική διαφορά τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, το επίδομα ήταν 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ, ενώ συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν έλαβαν καμία ενίσχυση.

Η απόφαση του ΣτΕ για τα Δώρα των συνταξιούχων

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές χρημάτων σε συνταξιούχους μετά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει της τελικής απόφασης. Οι περικοπές κρίνονται ως συνταγματικές μόνο για μετά το 2016 με το σκεπτικό ότι δικαιολογούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επειδή το μέτρο αφορούσε στη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», έρχεται μετά από προδικαστικό ερώτημα που έστειλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Προηγήθηκε δίκη επί αγωγής των συνταξιούχων, που διεκδικούν συνταξιοδοτικές παροχές και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δώσει απαντήσεις συνολικά για το θέμα. Εφόσον συμβεί αυτό το κόστος για τον ΕΦΚΑ είναι περίπου στα 1,4 δις ευρώ και τα αναδρομικά που αναμένεται να φτάσουν έως 410 ευρώ έκαστος ενώ για μεγαλύτερα ποσά αναμένεται να χορηγηθούν στους συνταξιούχους σε πέντε δόσεις.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ θεώρησε συνταγματικές τις περικοπές από το 2016. Στο σκεπτικό σημείωσε ότι δέχεται πως η μη πρόβλεψη καταβολής όσων έχουν περικοπεί με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012 δώρων εορτών και επιδόματος αδείας στο πλαίσιο του νόμου 4387/2016 περί επανυπολογισμού των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Ωστόσο, όταν έφτασε η υπόθεση στον Άρειο Πάγο δικάζοντας αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος έκρινε αντίθετα από το ΣτΕ πως η περικοπή της επικουρικής σύνταξης είναι συνταγματική.

Τι θα συμβεί αν δικαιώσει το ανώτατο δικαστήριο τους συνταξιούχους που προσέφυγαν

Εάν όμως το ανώτατο δικαστήριο δικαιώσει τους περίπου 350.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει σε ό, τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις τότε δικαιούνται επιστροφές χρημάτων έως 400 εκατ. ευρώ ενώ αν τους δικαιώσει και για τα δώρα των κύριων συντάξεων το κόστος ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά για συνταξιούχους εφόσον δικαιωθούν, υπολογίζεται πως θα είναι:

  • ΙΚΑ: 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ
  • ΔΕΚΟ και Τράπεζες: 1.111 ευρώ έως 4.000 ευρώ
  • Δημοσίου: 668 ευρώ έως 2.604 ευρώ
  • Ταμείο Δικηγόρων, ΝΑΤ: έως 2.000 ευρώ

Πηγή: xristika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης. ΑΣΕΠ: Χιλιάδες προσλήψεις τρέχουν το Σεπτέμβριο. ΕΛΤΑ Courier, Praktiker, ΥΠΠΟ, Μετρό, Ηλεκτρικό