Σχολεία 2024: Τι ισχύει με την γονική άδεια για τον αγιασμό του σχολείου – Πώς χορηγείται.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα σχολεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σταλεί από τα σχολεία ενημέρωση σε γονείς και κηδεμόνες για το χρονοδιάγραμμα του αγιασμού που θα τελεστεί στο σχολικό προαύλιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των σχολείων η τελετή του αγιασμού δύναται να διεξαχθεί από τις 8:00 μέχρι το αργότερο τις 11:00 ώστε εν συνεχεία να μοιραστούν τα βιβλία και να δοθεί στους μαθητές το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι γονείς και ιδίως αυτοί με τα «πρωτάκια» τους χρονιάς σε Νηπιαγωγείο και Α΄ Δημοτικού αναρωτιούνται τι ισχύει αναφορικά με το πλαίσιο τους γονικής άδειας που δικαιούνται, ώστε να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μια μέρα ορόσημο για την εκπαιδευτική τους πορεία.

Γονείς: Τι ισχύει με την γονική άδεια για τον αγιασμό του σχολείου – Πώς χορηγείται

Οι εργαζόμενοι γονείς μαθητών (από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο) δικαιούνται ετησίως τέσσερις μέρες άδεια για λόγους «σχολικής παρακολούθησης» των παιδιών τους. Οι εν λόγω τέσσερις μέρες άδειας ξεκινούν από την ημέρα του αγιασμού (11 Σεπτεμβρίου) μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς σε ημερομηνία ανάλογη με την εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Δικαιούχοι αυτής της άδειας είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών και δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που χορηγούνται στους εργαζόμενους. Οι δικαιούχοι μπορούν να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα. Να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος γονέας δεν χάνει τις αποδοχές του για τις ώρες ή ημέρες κατά τις οποίες θα απουσιάζει, ούτε αυτή συμψηφίζεται με άλλες χορηγούμενες άδειες.

Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται, αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού χρήση της, αποφασίζουν και ενημερώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για πόσο χρόνο ο καθένας θα κάνει χρήση της άδειας, που όπως τονίστηκε δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες και για τους δύο γονείς.

Εν προκειμένω οι γονείς που επιθυμούν να δώσουν το παρών στον αγιασμό του σχολείου των παιδιών τους οφείλουν να ενημερώσουν έγκαιρα τον εργοδότη τους ότι την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα πάνε στον αγιασμό κάνοντας χρήση γονικής άδειας για λόγους «σχολικής παρακολούθησης». Στο σημείο αυτό και προς σαφή ενημέρωση των γονεών αξίζει να τονιστεί ότι ο αγιασμός καλύπτει την ανάγκη «σχολικής παρακολούθησης» από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο, η άδεια χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής, δεν συμψηφίζεται με άλλες άδειες και σημειωτέον την ημέρα του αγιασμού ο γονέας που θα κάνει χρήση της άδειας αυτής δικαιούται να απουσιάζει είτε ορισμένες ώρες είτε ολόκληρη τη μέρα. Την εν λόγω άδεια δικαιούνται ΚΑΙ οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που φοιτούν σε Δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή παρακολουθούν προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες ή άλλα ειδικά εκπαιδευτήρια.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακοινώνεται έκτακτο επίδομα έως 300€. 600 νέες μόνιμες προσλήψεις με απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου. Επίδομα παιδιού Α21: Τι θα αλλάξει μετά τη ΔΕΘ