Μία σειρά αλλαγών θα εγκαινιαστεί στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν την χρήση κινητού εντός του σχολείου και την επιστροφή των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών.

Πώς δικαιολογούνται οι απουσίες

Σημαντικές αλλαγές έχουμε στις απουσίες των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου καθώς από φέτος επανέρχεται η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων. Εφεξής επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις. Παράλληλα η δικαιολόγηση απουσιών 2 συνεχόμενων ημερων γίνεται από τους γονείς ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από 2 συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Επιπρόσθετα από φέτος απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).

Απαγορεύεται το κινητό στα σχολεία

Η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του σχολείου απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση παραβίασης, οι μαθητές θα τιμωρούνται με μονοήμερη αποβολή, εκτός αν υπάρχει ιατρική εξαίρεση. Η ποινή αυξάνεται σε τριήμερη αποβολή για βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση χωρίς συναίνεση, ενώ σε περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων, μπορεί να επιβληθεί αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Οι απουσίες των μαθητών θα καταγράφονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας e-Parents, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την φοίτηση των παιδιών τους. Εάν ένας μαθητής απουσιάζει τρεις συνεχόμενες ημέρες, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα επικοινωνεί με τους γονείς.

Η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία εντάσσονται επίσημα στο πρόγραμμα σπουδών από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Λυκείου, με την ανάγνωση ολοκληρωμένων έργων που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής προκαλέσει φθορές στη σχολική περιουσία, οι γονείς θα επιβαρύνονται με το κόστος αποκατάστασης. Αν δεν συμμορφωθούν, θα ακολουθείται η διαδικασία είσπραξης του ποσού.

Τέλος, η πενθήμερη αποβολή επανέρχεται, με τον διευθυντή του σχολείου να μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως τριών ημερών, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αποβολή έως και πέντε ημερών ή άλλες ποινές όπως η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακοινώνεται έκτακτο επίδομα έως 300€. 600 νέες μόνιμες προσλήψεις με απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου. Επίδομα παιδιού Α21: Τι θα αλλάξει μετά τη ΔΕΘ