Στο τρίπτυχο, στέγαση, ευπαθείς ομάδες και πληθυσμιακό αναμένεται να επικεντρωθούν οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις ανακοινώσεις που θα κάνει κατά την επίσκεψή του στην 87η ΔΕΘ.

Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων, έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκονται στην ατζέντα των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της απασχόλησης με την ελάφρυνση από το 2025 περαιτέρω του μισθολογικού κόστους (μείωση ασφαλιστικών εισφορών) και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο δημογραφικό περιλαμβάνεται η αύξηση του επιδόματος τέκνων, όπως και κινήσεις για την μερική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, ενώ εξετάζεται η επιπρόσθετη παροχή κινήτρων και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί.

Πάνω από 2 εκατ. πολίτες και ευάλωτα νοικοκυριά, θα είναι οι αποδέκτες της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα από τον «κουμπαρά» της φορολόγησης των διυλιστηρίων ύψους 270 – 300 εκατ. ευρώ, για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά με παιδιά, αυξάνοντας το επίδομα τέκνων και δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

Αύξηση στο επίδομα παιδιού

Το σενάριο που εξετάζεται είναι να αυξηθούν κατά 20% τα υπάρχοντα επιδόματα παιδιού και να κυμανθούν από 34 ευρώ 168 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Δηλαδή μία οικογένεια με τρία παιδιά που σήμερα λαμβάνει 210 ευρώ το μήνα, θα παίρνει αντίστοιχα 252 ευρώ. Δηλαδή επιπλέον ετήσια 504 ευρώ τον χρόνο.

Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Για το στεγαστικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», καθώς και αλλαγές στο «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο «Σπίτι μου» θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών), καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων που ήταν μέχρι 15 χρόνια και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια, λόγω της αδυναμίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες.

Έως το τέλος του έτους θα τρέξει και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμου από τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η ανέγερση 2.500 και πλέον κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών (με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια), με πολύ χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (rent to own).

Αλλαγές θα ανακοινωθούν και στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω, ώστε να ανέβει το ποσό της επιδότησης από τα 4.000 στα 6.000 ευρώ για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, ώστε αυτά να μπουν στη συνέχεια στην αγορά προς ενοικίαση.

Έκτακτο επίδομα

Έκτακτη βοήθεια (με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης) αναμένεται να δοθεί και σε ευάλωτα νοικοκυριά (άτομα με αναπηρία, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οικογένειες με παιδιά κλπ) και στα ΑμΕΑ.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιταγή ακρίβειας πριν τα Χριστούγεννα: Ποιοι θα πάρουν. Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα παιδιού. ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα με «μπόνους» έως 1.000€