Επιταγή ακρίβειας: Νέος γύρος πληρωμής, σίγουρα για μία από τις ομάδες που ήταν δικαιούχοι στο παρελθόν. Τι ισχύει με τους υπόλοιπους.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα οικονομικής στήριξης ήταν για την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια η επιταγή ακρίβειας. Το έκτακτο επίδομα δινόταν πάντα σαν μορφή «Δώρου» κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στη μετά μνημονίων εποχή που τα Δώρα και τα επιδόματα έχουν κοπεί.

Η επιταγή ακρίβειας σταμάτησε και μετατράπηκε σε «επίδομα προσωπικής διαφοράς» μόνο για συνταξιούχους που πήραν αύξηση στις συντάξεις τους, όμως όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Θα δίνεται δηλαδή όπως και στο κοντινό παρελθόν.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής;

«Κλειδωμένη» είναι η απόφαση, στο τέλος της χρονιάς να χορηγηθεί πρόσθετο έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν ετήσιες αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Επειδή όμως η ακρίβεια «θερίζει», η κυβέρνηση έχει πει ότι αν καταγράψει θετική πορεία ο προϋπολογισμός, θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Στόχος είναι συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας που θα προκύψει από τα έσοδα από την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Οι δικαιούχοι της νέας επιταγής ακρίβειας το 2024

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, πως οι δικαιούχοι που εξετάζεται να λάβουν οικονομική ενίσχυση που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα είναι:

  • 100-200 ευρώ σε περίπου 700.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2025.
  • Οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους
  • Ενίσχυση με μια επιπλέον δόση για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Οικονομική ενίσχυση στα ΑμεΑ.

Δεν διαφαίνεται προς το παρόν η πιθανότητα να συμπεριληφθούν οι άνεργοι.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν σίγουρα επιταγή ακρίβειας

Την προηγούμενη φορά, έκτακτο επίδομα είχαν πάρει:

  • Επίδομα από 100 έως 250 ευρώ (ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών) θα πάρουν:
  • Περί τις 700.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (προ της 13η Μαΐου 2016) από τους 750.000 που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν φέτος την αύξηση του 3%
  • Όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις κάτω από 800 ευρώ τον μήνα
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ και ζευγάρι συνταξιούχων έως 1.300 ευρώ

Συνολικά είχαν λάβει ενίσχυση έως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι.

Τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων

Όσο αφορά στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσούνης έκανε λόγο για έναν νόμο win win για όλες τις πλευρές, καθώς έχουν τετραπλασιαστεί οι δηλώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα efka.gov.gr.

185.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα ότι εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί, καταγράφοντας αύξηση 400% σε σχέση με το 2023 όταν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν επιλέξει να δηλώσουν ότι εργάζονται ήταν 35.000.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να επιστρέψουν στην εργασία είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί. (…) Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ είναι από τις περιπτώσεις όπου η πολιτεία νομοθετεί μια διάταξη η οποία αγκαλιάζεται από τους πολίτες γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι ευνοϊκή» τόνισε ο κ. Τσούνης.

«Το πέναλτι 30% επί της συντάξεως για όσους συνταξιούχους επέλεγαν να εργαστούν ήταν με τον νόμο Βρούτση. Με τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν 60%. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξε μια βελτίωση με το νόμο Βρούτση το 2020 γιατί το 60% περικοπή έγινε 30%, άρα δόθηκε ένα μικρό κίνητρο στους συνταξιούχους να μπουν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο πλέον είναι μηδέν.

Άρα είναι ευνοϊκό το κίνητρο για το καθεστώς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους. Εδώ να πω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια διάταξη, ένας νόμος είναι win win για όλες τις πλευρές. Αφενός για τους συνταξιούχους γιατί μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αφετέρου για τις επιχειρήσεις όπου μπορούν να “εκμεταλλευτούν” όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία που κουβαλούν οι συμπολίτες μας που δεν είναι απόμαχοι της εργασίας, είναι άνθρωποι που κουβαλούν εμπειρία, είναι άνθρωποι που μπορούν να είναι εξαιρετικά στελέχη για τις επιχειρήσεις.

Άρα βλέπει κανείς ότι είναι προς όφελος τόσο των ίδιων των συνταξιούχων γιατί αυξάνουν τα εισοδήματά τους, όσο και των επιχειρήσεων όσο και του δημόσιου ταμείου γιατί οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν έναν ειδικό φόρο επί του μισθού τους, εφόσον είναι μισθωτοί» ανέφερε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ.

Έρχονται νέα αναδρομικά σε μισό εκατομμύριο συνταξιούχους

Το 2025 αναμένεται να φέρει σημαντικά αναδρομικά ποσά για περίπου 500.000 συνταξιούχους, με τις συνολικές επιστροφές να φτάνουν έως και τα 12.500 ευρώ ανά δικαιούχο.

Συγκεκριμένα:

  • Αναδρομικά έως 4.000 ευρώ θα καταβληθούν σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) να αναμένεται εντός του φθινοπώρου. Η θετική αυτή εξέλιξη θα αποκαταστήσει τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι αυτοί.
  • Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων θα δοθούν σε 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει επικουρική σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι επιστροφές αυτές προκύπτουν από τις επιπλέον εισφορές που είχαν καταβάλει στα Ταμεία τους, οι οποίες δεν είχαν υπολογιστεί σωστά στον αρχικό υπολογισμό των συντάξεων.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει προχωρήσει στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση ανάπτυξης του απαραίτητου λογισμικού συστήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από αυτήν που δικαιούνται. Η διαδικασία του επανυπολογισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, με την καταβολή των αναδρομικών να ακολουθεί.

Οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν το νέο έτος, μετά τον επανυπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα, με εισφορές άνω του 6%.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμοι 4387/2016 και 4670/2020), οι επιπλέον εισφορές αυξάνουν τη σύνταξη με συντελεστή 0,075% για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς. Ωστόσο, η διάταξη αυτή εφαρμόστηκε μόνο στις κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ενώ η εφαρμογή της για τις επικουρικές συντάξεις εκκρεμεί για όσες εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους.

Η προσαύξηση αυτή μπορεί να φτάσει έως και τα 200 ευρώ ή και περισσότερο, ισοδυναμώντας με μια δεύτερη επικουρική σύνταξη. Ιδιαίτερα ωφελημένοι από αυτή τη ρύθμιση είναι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από ταμεία τραπεζών, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, ζητώντας επανυπολογισμό των συντάξεών τους και την καταβολή των αναδρομικών.

Το ζήτημα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έλαβαν τις επικουρικές τους συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού, το οποίο διαχωρίζει την επικουρική σύνταξη σε δύο τμήματα: ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ένα δεύτερο για τα έτη από το 2015 και μετά. Η προσαύξηση αφορά το τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης έως το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισμένοι ανήκαν σε ταμεία με εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6%.

Πηγή: xristika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολοταρία Ιουλίου: Δείτε αν κερδίσατε. Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα δουν τα λεφτά της 4ης δόσης. Θέσεις σε ΔΕΗ, ΔΥΠΑ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης