Επίδομα παιδιού Α21: Περισσότεροι δικαιούχοι.

«Εκπλήξεις» αναμένεται να κρύβει το «καλάθι» παροχών του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Β. Δουράκη στο enikos.gr, μία από αυτές ενδεχομένως να είναι η αύξηση στο Επίδομα Παιδιού Α21 του Οργανισμού Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς η σχετική πρόταση έχει πέσει στο «τραπέζι» και εξετάζεται από τα αρμόδια στελέχη.

Άλλωστε, γενικότερα το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθεί στην Θεσσαλονίκη θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των οικογενειών, με φόντο και το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις σχετικές πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίδομα θα κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:

  1. Την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και
  2. Την διεύρυνση των δικαιούχων.

Μάλιστα, θα υπάρχει και «πριμοδότηση» των οικογενειών με 2 ή 3 παιδιά με αλλαγή των κριτηρίων.

Επίδομα παιδιού Α21: Περισσότεροι δικαιούχοι

Σημειώνεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων Α21 είχαν θεσπιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του πληθωρισμού.

Σήμερα, για να λάβει κανείς το μέγιστο ποσό επιδόματος (70 ευρώ για 1 παιδί, 140 ευρώ για 2 παιδιά και 280 ευρώ για 3 παιδιά) πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα:

  • Έως 10.500 ευρώ για 1 παιδί
  • Έως 12.000 ευρώ για 2 παιδιά
  • Έως 13.500 ευρώ για τρία παιδιά
  • Έως 15.000 ευρώ για 4 παιδιά

Μοιραία, τα εν λόγω εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία και μένουν σταθερά εδώ και χρόνια μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων υπηρεσιών.

Επίδομα παιδιού: Τι αλλάζει με τα χορηγούμενα ποσά

Από το «μικροσκόπιο», ωστόσο, θα περάσουν και τα χορηγούμενα ποσά, με στόχο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για πιθανή αύξησή τους.

Σήμερα, για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, το επίδομα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, 42 ευρώ ή 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα (για τα δυο παιδιά στα 140, 84 ή 56 ευρώ).

Για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί η ενίσχυση είναι 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ (δηλαδή για τα τρία παιδιά λαμβάνει κάποιος 280, 168 ή 112 ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με την εισοδηματική του κλίμακα).

Το επίδομα τέκνων Α21 παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, φέτος αρκετοί γονείς έχασαν το δικαίωμά  τους στην λήψη του επιδόματος, καθώς εμφάνισαν «φουσκωμένα» εισοδήματα και έτσι προέκυψε ένα ποσό το οποίο έμεινε αδιάθετο και μπορεί να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.

Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% η οποία θα μπορούσε να διατεθεί για την αναπροσαρμογή είτε των ποσών επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην χάσουν το επίδομα εκείνοι οι οποίοι εμφάνισαν «φουσκωμένα» εισοδήματα.

Θυμίζουμε ότι για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η 4η δόση;

Ανοικτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για τις αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet. Η επόμενη δόση του επιδόματος θα πληρωθεί στους δικαιούχους γονείς / κηδεμόνες τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα παιδιού A21

Το επίδομα παιδιού Α21 κινδυνεύουν να χάσουν όσοι γονείς και κηδεμόνες έχουν αλλαγές στη φετινή φορολογική τους δήλωση, καθώς αυτή τη στιγμή χορηγείται σε όσους έχουν κάνει αίτηση, βάσει της περσινής φορολογικής δήλωσης που περιέχει τα εισοδήματα του 2022.

Μετά την υποβολή της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι:

  • η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο
  • η επάρκεια φοίτησης

Παράλληλα, όσοι έχουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα. Μπορεί ο Οργανισμός να τους ζητήσεις να επιστρέψουν και τις δύο δόσεις που έλαβαν τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχουν και κάποιοι «τυχεροί» που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται και πλέον πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα παιδιού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1,5 έξτρα δόση για το επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί. 150 προσλήψεις με απολυτήριο λυκείου στην ΕΛ.ΑΣ. Θέσεις σε Σκλαβενίτη, ΙΚΕΑ, LIDL, Βασιλόπουλο