Δείτε όλες τις αλλαγές που προωθούν τα αρμόδια Υπουργεία για επιδόματα και παροχές.

Αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο αυτή να εξορθολογιστεί, αλλά και να δίνει κίνητρα για απασχόληση, κυρίως μισθωτή, χωρίς να χάνει την κοινωνική της διάσταση. Μια βασική ιδέα είναι να μην αποτελούν τα επιδόματα αντικίνητρο για μισθωτή εργασία ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Νέες προϋποθέσεις

Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Διάσπαρτες διατάξεις, που έδιναν διαφορετικούς ορισμούς ακόμη και στην έννοια του εισοδήματος, επιχειρείται να εναρμονιστούν και αδικίες που στερούσαν κοινωνικά επιδόματα για λίγα ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος να αρθούν.

Ταυτόχρονα, όμως, θα αυστηροποιηθούν άλλες προϋποθέσεις, κάτι που αναμένεται να φέρει αντιδράσεις και έχει ήδη καθυστερήσει την επεξεργασία κάποιων σχεδίων.

Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα των ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ

  • Επίδομα ανεργίας: Από το Φθινόπωρο έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Ετσι, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας (σήμερα 510 ευρώ) και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑΕπίδομα ανεργίας: «Φουσκώνει» και φτάνει τα 1.200 ευρώ – Όλες οι αλλαγές
  • Επίδομα παιδιού: Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, για το επίδομα παιδιού δεν πρόκειται να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο, θα δοθεί γενναιόδωρη αύξηση, ενώ θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων. Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται σήμερα σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Αυξομειώσεις και αυστηροποίηση των κριτηρίων μελετώνται για το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στα αναπηρικά επιδόματα.
  • Προπληρωμένη κάρτα: Στο τέλος του 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά η προπληρωμένη κάρτα των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ(επίδομα ανεργίας, γέννησης, παιδιού κλπ).

Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ: Αναλυτικά οι αλλαγές

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και στις κοινωνικές παροχές του ΕΦΚΑ προωθεί τo υπουργείo Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2025.

Ειδικότερα, από «μικροσκόπιο» παίρνουν τα επιδόματα παιδιούΕλάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στέγασης, ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκηνώσεων.

Σημειώνεται ότι στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη προαναγγείλει τον εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων που χορηγούν ο ΟΠΕΚΑ και ο ΕΦΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κατάχρησης.

Ειδικότερα, στην αναμόρφωση και στη διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και γι’αυτό η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη.

Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).

Επίδομα παιδιού Α21 – Τι προβλέπεται

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η αύξηση του επιδόματος στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.

Αναλυτικότερα, η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.

Για το πρώτο και το δεύτερο παιδί το επίδομα είναι 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Τι προβλέπεται

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης εξετάζονται οι όροι χορήγησης, καθώς έχει διαπιστωθεί ποιοι το λαμβάνουν, καθώς παρατηρείται απόκρυψη εισοδημάτων των δικαιούχων.

Την ιδια ώρα νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών του e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας μέσα στο φθινόπωρο. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που εκκρεμεί από το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, με στόχο να εναρμονιστούν οι παροχές σε χρήμα από ταμείο σε ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά.Παρότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και επτά έτη, παροχές όπως τα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης συνεχίζονται να δίνονται με βάση τους κανόνες του κάθε ταμείου.

Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις παροχές από ταμείο σε ταμείο, με πιο ευνοημένα τα ταμεία των ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Δημοσίου και Μηχανικών. Στον αντίποδα, τις μικρότερες παροχές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες, που λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας και λοχείας (150 ευρώ το μήνα για 4 μήνες οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, 200 ευρώ το μήνα για 4 μήνες οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ και 486 ευρώ εφάπαξ οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ). Αντίθετα οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.

Αντίστοιχα στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (762 ευρώ), ακολουθεί ο ΟΓΑ με 800 ευρώ, το ΙΚΑ με 843 ευρώ, το Δημόσιο με 1.000 ευρώ, ενώ τα ταμεία των τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιστημόνων (ΕΤΑΑ) λαμβάνουν από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Στα επιδόματα κατασκήνωσης υπάρχουν ταμεία που καταβάλλουν έως 900 ευρώ, ενώ στο τ. ΙΚΑ είναι 600 ευρώ έπειτα από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι προϋποθέσεις για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς