Στο επίκεντρο αλλαγών βρίσκεται το επίδομα ανεργίας, το οποίο προγραμματίζεται να διαμορφώνεται με βάση τον προηγούμενο μισθό του ανέργου και τα έτη απασχόλησής του.

Επιπλέον, οι απαιτήσεις σε προϋπηρεσία αυξάνονται, γεγονός που θα οδηγήσει κάποιους από τους σημερινούς δικαιούχους εκτός των νέων κριτηρίων.

Βέβαια, το επίδομα θα ξεκινά από υψηλότερα επίπεδα, αλλά θα μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι άνεργοι θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα τεθεί σε ισχύ με περιορισμούς και θα ισχύσει μόνο για όσους χάσουν τη θέση εργασίας τους, ενώ παράλληλα το μεγαλύτερο κομμάτι του θα δίνεται σε προπληρωμένη κάρτα.

Το αναλογικό αυτό επίδομα, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το φθινόπωρο, θα είναι σημαντικά μειωμένο για όσους εργάζονταν με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε όσους μείνουν άνεργοι μετά την εισαγωγή των αλλαγών και όχι σε όσους είναι ήδη άνεργοι. Συνεπώς, οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομά τους.

Οι τελικές αποφάσεις από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, θα ληφθούν εντός του φθινοπώρου και το νέο επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους πριν από το τέλος του 2024, ενώ έπειτα θα πάρει καθολική μορφή.

Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με διασφαλισμένους πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας. Το νέο επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί άμεσα με τον μισθό, καθώς και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Υπάρχει πιθανότητα να φτάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.

Η κ. Κεραμέως έχει δηλώσει ότι το επίδομα ανεργίας θα γίνει εμπροσθοβαρές, ώστε οι άνεργοι να αναζητούν απασχόληση. Το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται πλέον στοχευμένα σε όσους το έχουν ανάγκη, ενώ θα ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές του δικαιούχου πριν χάσει την εργασία του και θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Επίδομα ανεργίας: Πως θα επηρεαστούν αρνητικά χιλιάδες δικαιούχοι

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο μέρη: σταθερό και μεταβλητό. Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό, συνδεόμενο με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που εργάζονταν για περισσότερα από 4 χρόνια. Αντίθετα, όσοι έχουν λιγότερα χρόνια εργασίας θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας δεν θα αυξηθεί, αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή, μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται. προωθούνται οι εξής αλλαγές στο επίδομα ανεργίας:

Ένα σταθερό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι πληρούν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, που σήμερα είναι στο 55% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 509 ευρώ το μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει έως το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να μειώνεται μέχρι να συμπληρωθούν 12 μήνες ανεργίας.

Ένα μεταβλητό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες.

Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να βρουν εργασία. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, θα λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας.

Επίσης, θα υπάρξουν επιπρόσθετες παροχές για συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος και προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα κριτήρια για τις ελάχιστες ημέρες απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας θα αλλάξουν για τους εποχικά εργαζόμενους.

Επίδομα ανεργίας: Πως θα επηρεαστούν αρνητικά χιλιάδες δικαιούχοι

Το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: το διάστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ως εργαζόμενος και το ύψος του μισθού του.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ωστόσο για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο.

Το νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνεύσει το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών). Το επίδομα θα είναι μειωμένο για όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Σήμερα, ένας άνεργος που εργαζόταν με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας 509 ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργαζόταν.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα παιδιού 2024: Πότε πληρώνεται η 4η δόση. Προσλήψεις στην ΕΛΑΣ μόνο με απολυτήριο λυκείου. Νέες θέσεις εργασίας στον Σκλαβενίτη