Στην πρόσληψη 300 ιδιωτών ως ειδικών φρουρών προχωρά η Ελληνική Αστυνομία. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε και ήδη οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν αναρτηθεί.

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων και περιπολιών. Επίσης, διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και την αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.

Προθεσμία

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών ολοκληρώνεται στις 25 Αυγούστου 2024. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος που δέχεται τα δικαιολογητικά ή άλλος αξιωματικός, οριζόμενος για το σκοπό αυτόν, χορηγεί σε κάθε υποψήφιο ένα έντυπο αίτησης συμμετοχής και την ενημέρωση – δήλωση συγκατάθεσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που ο υποψήφιος υποχρεούται να συντάξει ιδιοχείρως παρουσία του αρμόδιου αξιωματικού, και να τα προσκομίσει με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Ψυχομετρική δοκιμασία

Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες στις οποίες θα κληθούν οι υποψήφιοι προηγούνται των υγειονομικών εξετάσεων και των αθλητικών δοκιμασιών.  Για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων διενεργούνται ψυχομετρικές δοκιμασίες, που περιλαμβάνουν διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας, γνωστικών ικανοτήτων και συνέντευξη ενώπιον Επιτροπών Ψυχομετρικών Δοκιμασιών. Οι ως άνω Επιτροπές τηρούν συνοπτικό πρακτικό κατά τη συνέντευξη, μέσω του οποίου θα παρέχεται αιτιολογία στην αξιολόγηση κάθε υποψηφίου. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνώνται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου.

Υγειονομική εξέταση

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να παρουσιασθούν στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης για εξέταση, πρέπει αφενός προηγουμένως να έχουν παραλάβει δελτίο υγειονομικής εξέτασης, η παραλαβή του οποίου γίνεται, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που περιγράφηκαν πρωτύτερα, και αφετέρου να έχουν κριθεί προηγουμένως ικανοί στις ψυχομετρικές δοκιμασίες. Η υγειονομική εξέταση διενεργείται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Υποψήφιος που δεν θα προσκομίσει στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις ειδικότητες, από όλα τα ιατρικά τμήματα που αναφέρονται σ’ αυτό (θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής, εφόσον διενεργούνται σε νοσηλευτικό ίδρυμα ΝΠΔΔ) δεν γίνεται δεκτός για εξέταση.

Αθλητική δοκιμασία

Οσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις αθλητικές επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής τους επίδοσης στα εξής αγωνίσματα: 1. Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16’’ (μία προσπάθεια). 2. Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4’ και 20’’ (μία προσπάθεια). 3. Αλμα εις ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες). 4. Αλμα εις μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες). 5. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ. ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Προσόντα υποψηφίων

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι Ελληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες) που έχουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις: Είναι απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των υποψηφίων, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους. Δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από την 1η-01-1996 και μεταγενέστερα. Εχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών Στρατού Ξηράς (κατεύθυνση Οπλων). Δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους, η οποία: α) είναι με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) εξωτερικά εμφανής και επιπλέον β) οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους, είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους. Εχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. Εχουν ανάστημα το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες, αμφότεροι χωρίς υποδήματα. Οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

Τα κριτήρια και τα μόρια πρόσληψης

Η πρόσληψη των ειδικών φρουρών γίνεται με βάση τα κατωτέρω αντικειμενικά κριτήρια:

1.Τον γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου ΤΕΕ (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑΛ. Στην κατηγορία Β’ (20%) ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία του πτυχίου ΤΕΕ (Β’ κύκλου) ή του πτυχίου ΕΠΑΛ.

2. Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας.

3. Την κατοχή τίτλου σπουδών δημόσιας ΣΑΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας». Τίτλοι σπουδών ιδιωτικής ΣΑΕΚ, έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι, δεν λαμβάνονται υπόψη.

4. Την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων μέχρι την απόλυσή τους ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά ή την ολοκλήρωση της αρχικώς αναληφθείσας υποχρεωτικής θητείας ως ΕΠΥ ή ως ΕΠ.ΟΠ. στις Ενοπλες Δυνάμεις, εφόσον δεν τους έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα.

Πηγή: eleftherostypos.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γονείς – Δικαιούχοι του επιδόματος 500€. Προσλήψεις μόνο με απολυτήριο λυκείου στην Ελληνική Αστυνομία. «Εξοικονομώ»: Έρχονται τρία προγράμματα