Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2024 και θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, την αντικατάσταση κουφωμάτων, και άλλες ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για το 2024 φέρνει σημαντικές αλλαγές, καθώς θα εφαρμοστεί χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανοίγοντας την πόρτα για περισσότερους δικαιούχους. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και στην αντικατάσταση κουφωμάτων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

Αναμένεται να υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες:

  1. Γενικό πρόγραμμα για τον πληθυσμό: Θα καλύπτει ευρεία γκάμα ενεργειακών παρεμβάσεων, όπως η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, η αναβάθμιση της θερμομόνωσης και η αντικατάσταση κουφωμάτων.
  2. Πρόγραμμα για αντλίες θερμότητας: Ειδικότερα για την εγκατάσταση αυτής της τεχνολογίας, η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να γίνει υποχρεωτική για τα νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029.
  3. Πρόγραμμα για ευάλωτα νοικοκυριά: Θα δίνει προτεραιότητα σε οικογένειες με ΑμεΑ, πολύτεκνες οικογένειες, και περιοχές με δριμύ ψύχος, όπου η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, με επιπλέον χρηματοδότηση από το RePowerEU. Οι παρεμβάσεις θα μπορούν να καλύψουν έως και το 95% του κόστους, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γονείς – Δικαιούχοι του επιδόματος 500€. Προσλήψεις μόνο με απολυτήριο λυκείου στην Ελληνική Αστυνομία. «Εξοικονομώ»: Έρχονται τρία προγράμματα