ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική – Οι τρεις άξονες των αλλαγών αυτών.

Σε αλλαγές στην επιδοματική πολιτική προχωρά η κυβέρνηση. Στόχος είναι οι αλλαγές αυτές να φέρουν τον εξορθολογισμό, αλλά και να δώσουν κίνητρα για απασχόληση, κυρίως μισθωτή, χωρίς να χάνει την κοινωνική της διάσταση και θα αφορούν, κυρίως, τα επιδόματα και τις παροχές του ΟΠΕΚΑ.

ΟΠΕΚΑ: Οι τρεις άξονες των αλλαγών στα επιδόματα και τις παροχές

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα κινούνται σε τρεις άξονες, Αυτοί είναι οι εξής:

  1. Ο πρώτος αφορά το επίδομα ανεργίας. Η βασική αλλαγή θα είναι η αποσύνδεση του επιδόματος από τον κατώτατο μισθό και η σύνδεσή του με τον μισθό του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του, καθώς και με τα χρόνια που έχει απασχοληθεί. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι δικαιούχοι με τα σημερινά κριτήρια θα βρεθούν εκτός. Το επίδομα θα είναι αρχικά υψηλότερο αλλά θα είναι και κλιμακωτό, δηλαδή μετά τους πρώτους μήνες θα μειώνεται. Με το νέο σύστημα θα προβλέπεται, επίσης, η ένταξη των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
  2. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αλλαγές στο ειδικό εποχικό επίδομα. Οι θέσεις ως προς αυτό είναι αντικρουόμενες, καθώς μια πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζόμενους, καθώς αποτελεί αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία. Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αύξησης του σημερινού επιδόματος και της χορήγησής του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.
  3. Ο τρίτος άξονας αφορά την αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Παιδιού και Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Οι αλλαγές, όπως σημειώνει η Καθημερινή, θα αφορούν τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να είναι πιο στοχευμένα τα επιδόματα.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς