Η κυβέρνηση προχωρεί στη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης πρώτης αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες ή έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες του Δήμου Ωρωπού, του Δήμου Πεντέλης, του Δήμου Διονύσου, του Δήμου Χαλανδρίου, του Δήμου Μαραθώνα, καθώς και τον Δήμο Βριλησσίων.

Η ενίσχυση αυτή, η οποία παρέχεται ως πρώτη αρωγή, έναντι της κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής, καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών που υπέστησαν τα κτίρια και υπολογίζεται βάσει της τελευταίας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του δικαιούχου (έντυπο Ε9).

Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει έως το 80% της αξίας του κτιρίου, όπως αυτή υπολογίζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του κτιρίου.

Η πρώτη αρωγή είναι αφορολόγητη, δεν μπορεί να εκχωρηθεί ή να κατασχεθεί από το Δημόσιο ή τρίτους και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, ενώ εξαιρείται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Επιπλέον, δεν δεσμεύεται, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης υποβάλλουν την αίτησή τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνιστά και υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν υποβληθεί. Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στον τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η καταβολή της πρώτης αρωγής γίνεται έναντι της κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής, η οποία χορηγείται για την αποκατάσταση των κτιρίων. Το ποσό που δίνεται ως πρώτη αρωγή αφαιρείται από την κρατική αρωγή που θα καθοριστεί μετά την εξέταση του φακέλου, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Για την διασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων, μπορούν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι πριν ή μετά την καταβολή της ενίσχυσης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η μη έγκριση της αίτησης, η διενέργεια περαιτέρω ελέγχων και η ενημέρωση των συναρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών αρχών.

Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί αίτηση ή πλήρης φάκελος για τη χορήγηση κρατικής αρωγής στεγαστικής συνδρομής, ή αν ο αιτών δεν κριθεί δικαιούχος, ή αν το ποσό της κρατικής αρωγής είναι μικρότερο από την πρώτη αρωγή που έλαβε, τότε το ποσό της ενίσχυσης ή το υπερβάλλον ποσό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, το ποσό που αναζητείται χρεώνεται και με τόκους, με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς