Στη σύνταξη μπορούν να βγουν και όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταγράψει λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης στον εργασιακό τους βίο. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση αφορά όσους έχουν συμπληρώσει το 67o έτος και αναμένεται να βγάλει από το αδιέξοδο της συνταξιοδότησης χιλιάδες ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα δύο παράθυρα παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για ηλικίες άνω των 67 ετών που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για συντάξιμη 15ετία.

— Πρώτον, παρέχεται η δυνατότητα για εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που σε μεγάλη ηλικία, άνω των 67 ετών, δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν 15ετή ασφάλιση και να λάβουν σύνταξη.

— Δεύτερον, όσοι ασφαλίστηκαν αλλά δεν συμπληρώνουν τα 15 χρόνια με πληρωμένες εισφορές για να πάρουν κανονική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ στρέφονται στο επίδομα αλληλεγγύης (399 ευρώ), το οποίο χορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας τους και με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όσοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν τον υπολοιπόμενο της 15ετίας χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 67o έτος της ηλικίας τους μέχρι 31-12-2022.
  • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 μέχρι 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης.
  • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
  • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Προαιρετική ασφάλιση

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας ή για 20 μήνες, εντός 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, μπορούν να προβούν σε προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους για διάστημα μέχρι τρία έτη από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση έχουν οι ασφαλισμένοι σε πρώην φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, εφόσον σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Εχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Εχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας, εντός της τελευταίας πενταετίας πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, οι οποίες πρέπει να προέρχονται από υποχρεωτική ασφάλιση.

Πηγή: aftodioikisi.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα 200€: Ποιοι θα το λάβουν. Ανοίγουν νέα Εξοικονομώ. Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπουν τα χρήματα της 4ης δόσης