Πότε κάνουμε αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο 2024 – Ποιοι δικαιούνται Κοινωνικό Τιμολόγιο  – Κ.Ο.Τ Α και Β διάφορες.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ αίτηση 2024. Να σημειωθεί πως Κοινωνικό Τιμολόγιο αφορά όλους τους παρόχους και όχι μόνο τη ΔΕΗ.  Πότε κάνουμε αίτηση για Κοινωνικό Τιμολόγιο 2024; Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις είναι κλειστή για την ενημέρωση στο σύστημα με τα φορολογικά στοιχεία 2023. Η ανανέωση για το Κ.Ο.Τ. Β, Α και Γ θα γίνει εφόσον ανοίξουν οι αιτήσεις μετά την ενημέρωση συστήματος.

ΚΟΤ Α και Β διάφορες.  Η διάφορα στο Κ.Ο.Τ Β και Κ.Ο.Τ Α είναι στην έκπτωση που παρέχεται από το κράτος και οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόζουν. Κ.Ο.Τ Α παρέχει έκπτωση 0,075 ευρώ ανα κιλοβατώρα και το δικαιούνται όσοι παίρνουν ΚΕΑ,  Κ.Ο.Τ Β παρέχει έκπτωση 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα και το δικαιούνται όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα δείτε παρακάτω.

Κοινωνικό Τιμολόγιο 2024 ανανέωση.  Πότε κάνουμε αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο 2024 για ΔΕΗ και άλλους παρόχους; Ποιοι δικαιούνται Κοινωνικό Τιμολόγιο; Δείτε τις απαντήσεις παρακάτω.

Νέα αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο πρέπει να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. Β, Α και Γ ανεξαρτήτως πότε έχει γίνει η τελευταία αίτηση, ακόμα και αν έχει γίνει λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία ανοίγματος της εφαρμογής στην ΗΔΙΚΑ με τα Νέα φορολογικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή για τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι πάντα ανοιχτή για νέες αιτήσεις και κλείνει μόνο για λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο των φορολογικών δηλώσεων για την ενημέρωση του συστήματος με τα νέα φορολογικά στοιχεία. Τότε λοιπόν όλοι όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΟΤ Β , ΚΟΤ Α και Γ θα πρέπει να ξανακάνουν την αίτηση.

Η Νέα αίτηση για το ΚΟΤ γίνεται πάντα μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή, διότι η νέα αίτηση πρέπει να γίνει εφόσον λήξει η προθεσμία για όλους και όχι όταν ο δικαιούχος υποβάλλει τη δική του φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα για φέτος η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει επίσημα 2 Αυγούστου, άρα μέσα στους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο όλοι πρέπει να κάνουν Νέα αίτηση για το ΚΟΤ. Σε περίπτωση που θα υπάρξει παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, τότε αυτή ημερομηνία αλλάζει και μεταφέρεται ανάλογα με τη νέα ημερομηνία λήξης της προθεσμίας.

Από τις 10 Αυγούστου περίπου όλοι εν ενεργεία δικαιούχοι ανεξαρτήτως ποτέ έχουν κάνει την τελευταία αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο Κ.Ο.Τ. θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση μέχρι 2/10/2024 για να μην χάσουν την έκπτωση που τους παρέχει το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Δηλαδή, εάν και μέχρι 2/10/2024 δεν έχετε υποβάλλει εκ νέου αίτηση, τότε αυτόματα απεντάσσεσθε από το ΚΟΤ ακόμη και αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για κάποια κατηγορία.

Αναλυτικότερα:

Η διαδικασία είναι η εξής:

Μετά πέρας προθεσμίας υποβολής των Φορολογικών δηλώσεων του κάθε έτους για τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους και μετά την σχετική ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα ενημερωμένα φορολογικά στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση idika.gr/kot/.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης του Κ.Ο.Τ.;

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Κύρια Κατοικία: Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αφορά την κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του καταναλωτή.

  2. Παροχή στο Όνομά του ή του/της Συζύγου: Η παροχή ρεύματος πρέπει να είναι καταχωρημένη είτε στο όνομα του καταναλωτή είτε στο όνομα του/της συζύγου του.

  3. Όρια Κατανάλωσης: Η 4μηνιαία κατανάλωση στην κύρια κατοικία πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 kWh και να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχων ΚΟΤ. Η νυχτερινή κατανάλωση δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  4. Κατηγορίες Καταναλωτών: Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις κατηγορίες καταναλωτών που καθορίζονται από το ΚΟΤ, με βάση την εκκαθαρισμένη φορολογική του δήλωση του προηγούμενου έτους.

Αυτές οι προϋποθέσεις στοχεύουν στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και εξασφαλίζουν ότι η μειωμένη τιμή ρεύματος παρέχεται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε καταναλωτής και τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος και άλλους παράγοντες.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

• Η κατηγορία ΚΟΤ Α, και

• Η κατηγορία ΚΟΤ Β

• Η κατηγορία ΚΟΤ Γ για τους πολύτεκνους

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ)

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Σημειώνουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί.

Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Ο.Τ. Β

Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση του Κ.Ο.Τ.;

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) οφείλουν να προσέχουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μην ξεπερνούν τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται ανά κατηγορία.

Για την 4μηνιαία κατανάλωση (120 ημέρες), τα όρια για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Α και Κ.Ο.Τ. Β καθορίζονται ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 1.400 kWh

  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 1.600 kWh

  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 1.700 kWh

  • Νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη: 1.800 kWh

  • Νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη: 1.900 kWh

  • Νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη: 2.000 kWh

Στα παραπάνω όρια προστίθενται επιπλέον 300 kWh για κάθε νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και 600 kWh για νοικοκυριό με άτομο ή άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών κατ’ οίκον. Επιπροσθέτως, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 100 kWh, με το συνολικό όριο να μην ξεπερνά τα 2.400 kWh ανεξαρτήτως αριθμού μελών του νοικοκυριού.

Ποιοι θα χάσουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Κ.Ο.Τ;

Δυστυχώς πολλοί θα είναι οι χαμένοι φέτος λόγω αύξησης κατώτατου μισθού, αλλά και της νέας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που το εισόδημα τους πλέον υπολογίζεται πλασματικά, δηλαδή τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΠΑ: Ευκαιρία για εβδομαδιαία αμοιβή, επίδομα στέγασης και σίτισης. Προσλήψεις: 2.085 εποχικοί σε σχολεία. Θέσεις σε ΔΕΔΔΗΕ, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ