Επιταγές βιβλίων ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) 2024 – Καθυστέρηση στις αιτήσεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος για το πρόγραμμα ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για τα κουπόνια για τα βιβλία,  που κάθε χρόνο λαμβάνουν σε μορφή επιταγής για αγορά βιβλίων και πολλές φορές και σχολικών ειδών χιλιάδες δικαιούχοι. Λαμβάνοντας καθημερινά μηνύματα για το πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τα βιβλία ΟΑΕΔ 2024, βλέπουμε πως το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές,  που η αίτηση για τις επιταγές αγοράς βιβλίων άνοιγε τις πρώτες ημέρες Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για την ημερομηνία που θα ανοίξει η εφαρμογή στη ΔΥΠΑ για τα βιβλία 2024. Πάντως μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει ανοίξει για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να λάβουν τις επιταγές τους και να τις χρησιμοποιήσουν μέχρι τέλος του έτους.

Για όσους δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα για τα βιβλία ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) τρέχει κάθε χρόνο και η αξία της επιταγής ανέρχεται στα 25 ευρώ για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο μέλος. Δηλαδή στην ουσία μια οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 5 ετών λαμβάνει 4 επιταγές αγοράς βιβλίων συνολικής αξίας 100 ευρώ.

Η επιταγή για τα βιβλία ΟΑΕΔ χρησιμοποιείται για την αγορά λογοτεχνικών βιβλίων. Πολλές φορές όμως ορισμένα βιβλιοπωλεία επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί και για οτιδήποτε άλλο υπάρχει προς πώληση,  όπως τα σχολικά, ξενόγλωσσα βιβλία,  ακόμα και τσάντες.  Οπότε πραγματικά το πρόγραμμα 2024 για τις επιταγές βιβλίων θα φέρει μεγάλη ανάσα στις οικογένειες ενόψει σχολικής χρονιάς.

Προσοχή: Όσοι έχουν επιλεχθεί στο πρόγραμμα 2023 και δεν έχουν χρησιμοποιήσει τις επιταγές τους, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο 2024.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου ανέρχεται στα 25,00 € κατ’ ανώτατο όριο, αναλόγως της τιμής του βιβλίου. Σε περίπτωση χαμηλότερης τιμής των βιβλίων καταβάλλεται η χαμηλότερη τιμή.

Η «Επιταγή Αγοράς Βιβλίων» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα
(ΟΠΣ) της Δ.ΥΠ.Α., και ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι την ενεργοποίησή της, που δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη από τη λήξη του προγράμματος.

Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Αγοράς Βιβλίων δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν ελεύθερα από το Μητρώο Παρόχων της Δ.ΥΠ.Α. τον πάροχο από τον οποίο θα προμηθευτούν τα βιβλία τους.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του επόμενου έτους.

Βιβλία ΔΥΠΑ 2024 – Δικαιούχοι

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων ορίζονται:

i) εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,

ii) ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,

iii) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Για τις κατηγορίες δικαιούχων (i) και (ii) και για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων μέχρι δώδεκα (12) μήνες στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους, όπως προκύπτει από την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000,00 €.

Βιβλία ΔΥΠΑ 2024 – Ωφελούμενοι

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων ορίζονται:

α) Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2024,

β) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας των ωφελούμενων μελών είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος:
α) Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος,
β) οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος προηγούμενου έτους που τους επεβλήθη κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα

Πηγή: enaklik.com Δείτε εδώ αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.