Έκτακτα μέτρα στήριξης οικογένειας – Έρχονται ανακοινώσεις για αύξηση στα επιδόματα και επιταγή ακρίβειας.

Όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες που έχουν παιδιά, όπως αύξηση στο επίδομα παιδιού, επιταγή ακρίβειας και προνόμια για τις τρίτεκνες οικογένειες. Όλα τα παραπάνω θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά επιταγή ακρίβειας φαίνεται πως σίγουρα θα υπάρξει στήριξη όπως η έξτρα δόση του επιδόματος παιδιού Α21 όπως το περασμένο Χριστούγεννα.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει στήριξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως δικαιούχοι ΚΕΑ, χαμηλόσυνταξιούχοι και ΑΜΕΑ, αλλά λόγω πολιτικής της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, φαίνεται πως η εξτρά προσαύξηση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού είναι σχεδόν σίγουρο σενάριο με βάση τα λεγόμενα του κυβερνητικού επιτελείου πάντα.  Αν επαληθευτεί το σενάριο, οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης θα είναι όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του έτους 2024, που δεν έχουν οφειλές προς ΟΠΕΚΑ.

Εξτρα 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού Α21 – Έρχεται ανακοίνωση για την έκτακτη ενίσχυση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει την εξτρά δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού Α21 λίγο πριν τα Χριστούγεννα όπως συνηθίζεται άλλωστε τα τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση και θα λάβουν τα χρήματα αυτόματα στον λογαριασμό τους, αρκεί να έχει υποβληθεί αίτηση κατά τη διάρκεια του έτους και να είναι δικαιούχοι του επιδόματος.

Τι έλαβαν 800.000 οικογένειες σαν προσαύξηση του επιδόματος παιδιού Α21 τα Χριστούγεννα 2023

Οικογένεια με 1 παιδί

Ετήσιο Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα

Έως 10.500 € 105 €

10.501 – 17.500 € 63 €

17.501 – 26.250 € 42 €

Εξτρα 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού Α21 – Έρχεται ανακοίνωση για την έκτακτη ενίσχυση

Οικογένεια με 2 παιδιά

Ετήσιο Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα

Έως 12.000 € 210 €

12.001 – 20.000 € 126 €

20.000 – 30.000 € 84 €

Οικογένεια με 3 παιδιά

Ετήσιο Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα

Έως 13.500 € 420 €

13.501 € – 22.500 € 252 €

22.500 € – 33.750 € 168 €

Εξτρα 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού Α21 – Έρχεται ανακοίνωση για την έκτακτη ενίσχυση

Αύξηση του επιδόματος παιδιού

Σίγουρη πάντως θεωρείται η αύξηση του επιδόματος παιδιού όσον αφορά το ποσό αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων.

“Συζητάμε αύξηση στο Επίδομα Παιδιού Α21” στο πρώτο και δεύτερο παιδί, δήλωσε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη, αναλύοντας τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Ένα σενάριο που επίσης εξετάζεται είναι να αλλάξει ο βηματισμός του λεγόμενου οικογενειακού ισοδύναμου ( που προκύπτει από τον αριθμό των μελών της οικογένειας σε συνάρτηση με το οικογενειακό εισόδημα) ώστε να πριμοδοτηθούν οι οικογένειες με δύο και τρία παιδιά.

Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται: για το πρώτο και δεύτερο παιδί στα 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ.

Προς το παρόν είναι γνωστό ότι τα χρήματα για την αύξηση των επιδομάτων παιδιού θα αντληθούν από δύο πηγές:

  1. Με την αύξηση των μισθών πολλοί γονείς έχασαν το επίδομα παιδιού καθώς υπερέβαιναν τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% και θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην βγουν από το επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.
  2. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης έχασαν το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς φορολογούνται πλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα αρκετοί να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια.( εξοικονόμηση περίπου 100 εκ. ευρώ)

Αλλαγές σε άλλα δύο επιδόματα:

Στην πρόσφατη έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι «σε οικονομίες όπως η ελληνική στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων η στόχευση τω κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων».

Σ΄αυτήν την κατεύθυνση μελετώνται αυξομειώσεις για το επίδομα στέγασης ,το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα επιδόματα ενώ καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στα αναπηρικά επιδόματα.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κριτηρίων θα μπορούσε για παράδειγμα να επεκταθεί ένα κριτήριο που εφαρμόζεται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που λαμβάνουν οι ευάλωτες οικογένειες και προβλέπει ότι η συνολική φορολόγητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του ωφελούμενου νοικοκυριού δε μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Αντίθετα ευνοϊκότερα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος στέγασης εξετάζονται για τους νέους 18 έως 25 ετών που μπαίνουν στην αγορά εργασίας , ώστε να μη χάνουν το επίδομα αν οι απολαβές τους υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.

Εξτρα 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού Α21 – Έρχεται ανακοίνωση για την έκτακτη ενίσχυση

Αύξηση του επιδόματος παιδιού

Τι αλλάζει γαι τους τρίτεκνους

Επιπλέον για τους τρίτεκνους (σήμερα ανέρχονται σε 200.000 οικογένειες)εξετάζονται σενάρια φορολογικών ελαφρύνσεων και χορήγησης μέρους των προνομίων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολύτεκνοι ( π.χ. μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών τους διορισμούς στο Δημόσιο, μειωμένα εισιτήρια, μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.).

Για το ενδεχόμενο εξομοίωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «την αύξηση των προνομίων για τις τρίτεκνες οικογένειες έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απλά μένει να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή γιατί θέλει να ενισχυθούν ιδιαίτερα και το αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μία δημογραφική πτώση, άρα η τριτεκνη είναι μία μεγάλη οικογένεια. Να ξαναδούμε φυσικά και όλα τα προνόμια των πολυτέκνων ως προς την ενίσχυση τους. Τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι εντάσσονται σε πολλές πολιτικές, όπως στο στεγαστικό μας πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που είχαν μηδενικό επιτόκιο και άλλα προνόμια γιατί οι ανάγκες είναι αυξανόμενες».

Πηγή: enaklik.com Δείτε εδώ αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.