Νέες μειώσεις έρχονται στις συντάξεις χηρείας, την ίδια ώρα που με το υπό κατάρτιση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, προβλέπονται και άλλες τέσσερις αλλαγές στις συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις περικοπές των συντάξεων χηρείας, την ίδια ώρα που με το υπό κατάρτιση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, προβλέπονται και άλλες τέσσερις αλλαγές στις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι δύο προτάσεις που εξετάζονται για τις συντάξεις χηρείας είναι οι εξής:

  • Η πρώτη πρόταση επιτρέπει στον δικαιούχο να επιλέξει ποια σύνταξη θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να μειώσει τη μικρότερη σύνταξη.
  • Η δεύτερη πρόταση προβλέπει ότι η περικοπή θα αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Σημειώνεται ότι η περικοπή στις συντάξεις χηρείας ισχύει ήδη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ενώ δεν έχει επεκταθεί ακόμη στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης, με την παροχή να μειώνεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου.

Αυτή η διάταξη έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αποφασίσει πότε θα την εφαρμόσει, λόγω του πολιτικού κόστους.

Σύμφωνα με νομικούς, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταθέσει τη ρύθμιση, διότι σε περίπτωση δικαστικών προσφυγών από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους αγρότες, θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Πηγή: dnews.gr Δείτε εδώ αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.