Η επικαιροποιημένη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνει τελικά 580 φάρμακα των οποίων η τιμή αυξάνεται. Ο λόγος πίσω από τις αυξήσεις είναι ότι αυτά τα φάρμακα πωλούνται σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρχε κίνδυνος απόσυρσής τους, γεγονός που θα προκαλούσε τεχνητή έλλειψη ή αντικατάστασή τους με νεότερα και πιο ακριβά φάρμακα.

Οι νέες τιμές των φαρμάκων, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, θα κοστίσουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι ασθενείς θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ως συμμετοχές.

Από τα φάρμακα που έλαβαν αυξήσεις τιμών περίπου τα 200 από αυτά θα επανακυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, καθώς είχαν αποσυρθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών και συνεπώς δεν θα χρειάζεται να εισάγονται πλέον μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας). Διευκρινίζεται πως το ΙΦΕΤ δαπανούσε κάθε χρόνο περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ για να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα που είχαν αποσυρθεί από την Ελλάδα.

 

Χθες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, οι τιμές για 1242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή). Η ανατιμολογήσεις γίνονται προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις στις τιμές φαρμάκων οι οποίες οδηγούσαν σε μη βιώσιμη παραμονή τους στην Ελληνική αγορά. Δείτε εδώ αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.