Σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα των συνταξιούχων από το νέο έτος

Το 2025 θα φέρει τρεις σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα των συνταξιούχων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία θα επιφέρει αυξήσεις της τάξης των 50-80 ευρώ τον μήνα.

Η αναμόρφωση αυτή στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή και μείωση της ΕΑΣ, ειδικά για συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική. Το νέο σύστημα θα επιβάλλει την εισφορά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, αντί σε ολόκληρο το ποσό, προσφέροντας αναλογικότερη κατανομή των επιβαρύνσεων.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αυξήσεις το 2025 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του επιδόματος είναι η μηνιαία σύνταξη να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Η τρίτη αλλαγή σχετίζεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025.

Οι συντάξιμες αποδοχές, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, δεν θα αυξάνονται πλέον με τον πληθωρισμό αλλά με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, αν το 2024 ο δείκτης μισθών σημειώσει αύξηση 3,5%, τότε το ίδιο ποσοστό θα εφαρμοστεί και στις συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρήσουν το 2025, οδηγώντας σε αντίστοιχες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Πηγή: DNEWS Δείτε εδώ αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.