Μέσω 2 διαγωνισμών θα γίνουν 1.900 προσλήψεις ένστολων αμέσως μετά το καλοκαίρι. Σε τελική φάση επεξεργασίας μπήκε η νέα προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ για τις προσλήψεις 300 Ειδικών Φρουρών για το 2024. Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών γίνεται με βάση τα κατωτέρω αντικειμενικά κριτήρια: Το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ. Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας. Την κατοχή τίτλου σπουδών δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών». Τίτλοι σπουδών ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι δεν λαμβάνονται υπόψη. Την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή ως Ε.Π.Υ. ή ως ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά, εφόσον δεν τους έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα. Την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου ή αυτοκινήτου. στ. Αν είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού. Αν είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Οι πίνακες σειράς επιτυχίας των υποψηφίων συντάσσονται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας που προκύπτει από το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου πολλαπλασιάζεται επί το συντελεστή εκατό (100).

Η βαθμολογία εξάγεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται ο υποψήφιος που έχει το μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου Λυκείου ή πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ. και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας προηγείται ο έγγαμος ή ο τελών εν διαστάσει ή χηρεία που έχει τα περισσότερα ανήλικα τέκνα και μεταξύ αυτών που έχουν ίδιο αριθμό ανήλικων τέκνων, ο μεγαλύτερος στην ηλικία με βάση την ημερομηνία γέννησης.

Για την πρόσληψη στις θέσεις των ειδικών φρουρών, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά κριτήρια, ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. Αυτό συμπεριλαμβάνει την καταλληλότητα για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων και συχνά απαιτητικών καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους καθήκοντος. Επιπλέον, ένα από τα βασικά σωματικά προσόντα που απαιτούνται είναι το ελάχιστο ανάστημα των υποψηφίων, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,70 μέτρα χωρίς υποδήματα, και αυτό ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Αυτό το κριτήριο εξασφαλίζει ότι οι ειδικοί φρουροί έχουν τη σωματική διάπλαση που απαιτείται για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με το αστυνομικό τους έργο.

1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ)

Παράλληλα, Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα προσοντολόγια για την πρόσληψη 1.600 νέων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις που αφορούν Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Σημειώνεται ότι αναμένεται να δημοσιευθούν άμεσα συνολικά τέσσερις προκηρύξεις για την πρόσληψη νέων στελεχών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 28ο. Για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) το όριο ηλικίας είναι 31 ετών.

Οι ΕΠΟΠ πρέπει να έχουν τα παρακάτω προσόντα: Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπηρετούντες ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) να μην έχουν υπερβεί το 31ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος κατάταξής τους ως ΕΠΟΠ. Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες. Να έχουν τις γραμματικές γνώσεις, που καθορίζονται για την εκάστοτε ειδικότητα. Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων. Να έχουν, όσοι ήδη υπηρετούν, θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά το χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά το χρόνο της κατάταξής τους [αμετάκλητη καταδίκη ή παραπομπή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών].

Στις προκηρύξεις των ΕΠΟΠ μοριοδοτείται και η γνώση ξένης γλώσσας ως εξής:Επίπεδο καλής γνώσης / Β2 – 50 Μόρια. Επίπεδο πολύ καλής γνώσης / Γ1 – 100 Μόρια. Επίπεδο Άριστης γνώσης / Γ1 – 150 Μόρια. (πηγή: e-dimosio.gr) Δείτε εδώ αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.