Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ολοκληρώσει τους 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Με αγωνία αναμένει η εκπαιδευτική κοινότητα την κατανομή των 10.000 διορισμών που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι την μερίδα του λέοντος θα λάβει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση με περισσότερες από 5.000 μόνιμες θέσεις καθηγητών. Οι υπόλοιπες 5.000 οργανικές θέσεις θα μοιραστούν ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλοι – νηπιαγωγοί) και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ – ΕΒΠ).

Ποια είναι όμως η διαδικασία που θα ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ολοκληρώσει τους 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών πριν από νέα σχολική χρονιά;

Όλοι οι διορισμοί στην εκπαίδευση θα γίνουν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 για την Γενική Παιδεία και ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2022, 4ΕΑ/2022 και 5ΕΑ/2022 για την Ειδική Αγωγή. Το υπουργείο έχει στα χέρια του όλους τους πίνακες εκτός από τους οριστικούς της 2ΓΕ/2023, οι οποίοι αναμένονται από το ΑΣΕΠ εντός του Ιουλίου.

Οι διορισμοί θα τρέξουν με διαφορετικές προκηρύξεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ίσως και για Γενική Παιδεία / Ειδική Αγωγή.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

1. Η απόφαση για την κατανομή

Αρχικά θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, με την κατανομή των 10.000 θέσεων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και περιοχή.

2. Οι προσκλήσεις – προκηρύξεις 

Το επόμενο χρονικό  διάστημα αναμένονται οι προσκλήσεις (ΦΕΚ ΑΣΕΠ) στις οποίες θα καθορίζεται η κατανομή των 10.000 διορισμών ανά κλάδο / ειδικότητα και ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και περιοχή, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια).

3. Οι αιτήσεις στο ΟΠΣΥΔ

Τέλος, θα ακολουθήσει η εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας ΥΠΑΙΘΑ με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ).

4. Οι διορισμοί

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα ακολουθήσουν οι πίνακες με τα ονόματα των διορισθέντων και το σχετικό ΦΕΚ.

Πότε θα γίνουν οι διορισμοί

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως στόχος είναι οι πρώτοι διορισμοί (των δασκάλων και των νηπιαγωγών) να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Θα ακολουθήσουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των λοιπών ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στη 2ΓΕ/2023. 

Αμέσως μετά τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών για τα σχολεία όλης της χώρας. Πηγή: proson.gr