Την αύξηση του επιδόματος παιδιού εξετάζει η κυβέρνηση εντός του 2024 στο πλαίσιο ενίσχυσης των οικογενειών όπως έχει ήδη γράψει το Dnews.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη παραδέχθηκε ότι «πράγματι αυτή τη στιγμή αξιολογούμε μία πιθανή αύξηση στο επίδομα παιδιού». Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ παρά μόνο για το επίδομα παιδιού που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας όπου θα αξιολογήσει τα επιδόματα και θα κληθεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που υπάρχουν από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων μέσω της αύξησης του επιδόματος παιδιού.

Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη διευκρίνισε ότι συστήνεται μία ειδική ομάδα εργασίας για τα επιδόματα, «έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι όσα χρήματα εξοικονομούνται από αυτά θα ξαναπέφτουν στα επιδόματα, οπότε πράγματι αυτή τη στιγμή αξιολογούμε μία πιθανή αύξηση στο επίδομα παιδιού. Το επίδομα στέγασης αυτή τη στιγμή δεν έχει επιδοτηθεί γιατί πρέπει να δούμε το πόσο πολύ επηρεάζει τα υπόλοιπα επιδόματα, ακόμη δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι γιατί πρέπει να έχουμε μία ακριβή εικόνα του ταμείου και βέβαια τη τελική έγκριση του πρωθυπουργού. Ο κόσμος να ξέρει ότι αντιλαμβανόμαστε πως ένα ποσό που μένει σταθερό, ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται, χρειάζεται να υπάρξει μία αύξηση, το κάναμε με το επίδομα γέννας, όταν έχουμε ένα περιορισμένο οικονομικό πλαίσιο εμείς το επιστρέφουμε πίσω σε πολιτικές για την οικογένεια. Εφέτος θα έχουμε πάνω από 440 εκατομμύρια ευρώ για οικογενειακή πολιτική».

Για το αν θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «την αύξηση των προνομίων για τις τρίτεκνες οικογένειες το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απλά μένει να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή γιατί θέλει να ενισχυθούν ιδιαίτερα και το αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μία δημογραφική πτώση, άρα η τριτεκνη είναι μία μεγάλη οικογένεια. Να ξαναδούμε φυσικά και όλα τα προνόμια των πολυτέκνων ως προς την ενίσχυση τους. Τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι σε πολλές πολιτικές, όπως στο στεγαστικό μας πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που είχαν μηδενικό επιτόκιο, είχαν προνόμια γιατί οι ανάγκες είναι αυξανόμενες».

Σύμφωνα με πληροφορίες για το επίδομα παιδιού δεν πρόκειται να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά εξετάζεται να δοθεί σημαντική αύξηση.

Το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Δικαιούχοι του επιδόματος Παιδιού είναι:

α) Έλληνες πολίτες

β) ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς

γ) πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ

δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες

ε) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.

στ) ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.

ζ) δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος

η) πολίτες άλλων κρατών. (DNEWS) ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επόμενη πληρωμή του επιδόματος παιδιού. Θέσεις γραμματέων έως 2.000€. Έρχεται νέος κοινωνικός τουρισμός από τη ΔΥΠΑ