Με ποιους τρόπους «χάνεται» προσωπικό από εγχώριες εταιρείες του κλάδου, ακόμα και με… remote εργασία από την Ελλάδα σε τεχνολογικούς ομίλους των ΗΠΑ – Το μέγεθος του προβλήματος και οι λύσεις.

Η απόκλιση ανάμεσα στην ζήτηση και την προσφορά παραμένει μεγάλη ως προς τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, όπου τα αντίστοιχα κενά καλύπτονται… μετά βίας ακόμα και από ισχυρούς ομίλους.

Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ή και στελέχη καταμετρώνται σε χιλιάδες άτομα στην ελληνική εποχή στα χρόνια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εγχώριας οικονομίας. Με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταβάλουν έναν αγώνα δρόμου διαρκείας, στην προσπάθειά τους να βρουν τους εργαζόμενους που θέλουν, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Η «έκρηξη» η οποία παρατηρείται στα ψηφιακά έργα, αλλά και τις υπηρεσίες πληροφορικής, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και από το εξωτερικό για τις πιο διεθνοποιημένες τεχνολογικές υπηρεσίες, δυσκολεύει την κατάσταση περισσότερο και το τι τελικά θα συμβεί, μάλλον είναι στον «αέρα».

Σε λίγο παλαιότερη έρευνα, προ μερικών μηνών, είχε αποκαλυφθεί ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα «παράγει» περίπου 8.000-8.500 νέους επιστήμονες στην πληροφορική, με τις υφιστάμενες ανάγκες να είναι 15.000-16.000, άρα να προκύπτει ένα έλλειμμα 7-8.000 θέσεων, παρότι οι προσφερόμενοι μισθοί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και λογικά αρκούν για να προσελκύσουν ένα σημαντικό πλήθος εργαζομένων.

Η ίδια μελέτη είχε αναδείξει ως στοιχείο, ότι οι 9 στις 10 εταιρείες πληροφορικής διέθεταν το 2023 κενές θέσεις εργασίας. Έρευνα του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό είχε δείξει επιπλέον ότι συνολικότερα, οι 7 στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα διατηρούν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στον τεχνολογικό κλάδο (ΤΠΕ).

Τα…παράξενα ή και παράλογα της απαιτητικής αυτής εποχής περιέγραψαν άνθρωποι από τις διοικήσεις κορυφαίων εγχώριων ομίλων του τομέα της πληροφορικής σε διάφορες συζητήσεις των τελευταίων ημερών.

Ένα παράδειγμα το οποίο αναφέρθηκε και ήταν πολύ χαρακτηριστικό, αφορά πρώην εργαζόμενο μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, ο οποίος αποχώρησε από την προηγούμενή του δουλειά, προκειμένου να αρχίσει να εργάζεται «εξ αποστάσεως» για ξένο όμιλο, με έδρα στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, από το σπίτι του στην Ελλάδα, και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές, αν και με την μέθοδο του remote!

Το φαινόμενο της απώλειας μέρους του προσωπικού των εταιρειών πληροφορικής ενισχύεται λοιπόν με διάφορους τρόπους, ίσως και απρόσμενους πολλές φορές, όπως η παραπάνω περίπτωση.

Διότι έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις αναφορά σε ξένους τεχνολογικούς «κολοσσούς» οι οποίοι επενδύουν στην Ελλάδα, αλλά δεν «φέρνουν» τους αντίστοιχους εργαζόμενους και προσλαμβάνουν από την ίδια «δεξαμενή», επιδεινώνοντας ουσιαστικά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Οπότε, δεν μιλάμε καν για το πολυσυζητημένο κλασικό brain drain, αλλά και για ένα… μερικό, εσωτερικό «brain drain».

Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος top ελληνικής εταιρείας της πληροφορικής σχολίασε με «πικρό χιούμορ» και ίσως με αυτοσαρκασμό τα γεγονότα των καιρών, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «φτάσαμε στο σημείο αντί να κάνουμε εμείς interview στους εργαζόμενους τους οποίους θέλουμε να προσλάβουμε, για να τους δώσουμε δουλειά και να τους πληρώνουμε με καλά λεφτά, να κάνουν… αυτοί σε εμάς τελικά, π.χ. με ερωτήσεις για οτιδήποτε σχετικό με τις συνθήκες και τα ωράρια εργασίας που του θα παρέχουμε, για το αν θα μπορούν να δουλεύουν με τηλεργασία, πότε και πόσο κ.λπ.».

Σε Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις αναλυτών ή παρουσιάσεις εταιρειών στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν λείπουν σχεδόν ποτέ οι ερωτήσεις για τον αριθμό του προσωπικού τους, τις νέες προσλήψεις, τις ελλείψεις και το αν έχουν πρόβλημα για την υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνουν και το αν θα καταφέρουν να τα ολοκληρώσουν μέσα στις προθεσμίες και να τα παραδώσουν στους πελάτες τους, είτε φορείς του δημοσίου είτε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η αναζήτηση λύσεων

Η πλειοψηφία των μεγάλων ελληνικών εταιρειών πληροφορικής απαντά, σε αυτές τις συζητήσεις, σε μια… άτυπη «έρευνα», ότι εύκολα ή δύσκολα βρίσκουν τους εργαζόμενους που θέλουν, παρά τα κενά που συχνά παρατηρούνται και για αυτές. Διότι για τον ευρύτερο κλάδο, προφανώς τα προβλήματα είναι… άλυτα.

Ενδεικτικά, στην συνάντησή της διοίκησης της Uni Systems με τους εκπροσώπους του τύπου, με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας της αρχαιότερης ελληνικής εταιρείας πληροφορικής, ο CEO της Γιάννης Λουμάκης μίλησε για 200 νέες προσλήψεις πέρσι (σε ένα σύνολο 1.460 εργαζομένων), ενώ μεταξύ των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας για τον κλάδο συμπεριέλαβε: την αύξηση των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, τις ακαδημίες εκμάθησης κώδικα, την εσωτερική εκπαίδευση, τα upskilling και reskilling, το πρόγραμμα συστάσεων από συναδέλφους, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη επένδυση στην εξωστρέφεια, στοιχεία που οδήγησαν, όπως εξήγησε ο ίδιος, σε σημαντικά χαμηλότερο turnover κατά τη χρονιά που πέρασε.

Πάνω κάτω όλες οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής καταφεύγουν σε ανάλογες λύσεις, ή και σε «μεταγραφές» στελεχών, σε εξαγορές άλλων εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό που τους προσφέρουν πρόσβαση σε ολόκληρες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού, στην ίδρυση hubs, σε συνεργασίες με Πανεπιστήμια κ.ά.

Μεγάλα κενά και στο εξωτερικό

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σε ετήσια βάση οι εγχώριες εταιρείες αναμένουν αύξηση σε εργαζόμενους Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) της τάξης του 7,5% – 8% κάτι που σημαίνει ότι με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην η χώρα θα χρειαστεί 120.000 – 140.000 ειδικούς στην πληροφορική έως το 2030, με την προσφορά να περιορίζεται συνολικά σε 60.000 – 68.000 εργαζόμενους, μηχανικούς και άλλες ειδικότητες. Μια άλλη έρευνα, του ομίλου ManpowerGroup, για κλίμα προσλήψεων που αναμένεται στην Ελλάδα την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, ανέφερε ότι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην χώρα μας είναι η πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις σε αυτόν μειώθηκαν κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα από πέρυσι.

Η πλειονότητα (74%) των εργοδοτών πληροφορικής δήλωσαν δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζονται…

Το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο της πληροφορικής έναντι του τεράστιου όγκου έργων που έχουν να φέρουν σε πέρας οι όμιλοι του κλάδου και της κατακόρυφα αυξημένης ζήτησης σε υπηρεσίες, δεν είναι μόνο… ελληνικό, όπως σχολίασε ο κ. Λουμάκης. Γιατί και στο εξωτερικό εμφανίζονται επίσης μεγάλα κενά.

«Είναι το διαρκές άγχος όλων των εταιρειών πληροφορικής να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Από τη μια πλευρά υπάρχει τρομακτική ζήτηση υπηρεσιών και από την άλλη διαπιστώνεται μικρή κάλυψη θέσεων.», τόνισε.

Σε πρόσφατο συνέδριο του κλάδου στη Μαδρίτη (με την ονομασία 20Χ30), στο οποίο παρέστη ο CEO της Uni Systems, μια πρωτοβουλία της Ε.Ε., επισημάνθηκε ο στόχος της δημιουργίας από την Ευρώπη 20 εκατ. θέσεων εργασίας αμιγώς πληροφορικής διεθνώς έως το 2030 για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ψηφιοποίησης, ωστόσο με τους ρυθμούς που «παράγονται» σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι από πανεπιστήμια και άλλους φορείς, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους δεν θα ξεπεράσει τα 12 εκατ., με συνέπεια να λείπουν τα άλλα… 8 εκατ. προσωπικού, τουλάχιστον σε σχέση με τις προβλέψεις.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνει μια σειρά από μέτρα για να επιταχύνει τη διαδικασία, πάνω σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, η εξειδίκευση κ.λπ.

Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαβάζει πράγματι το εξής μήνυμα:

«Σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να αναπτύσσει και να διατηρεί προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Αντιμετωπίζοντας μια κρίσιμη έλλειψη επαγγελματιών ΤΠΕ, το «20×30: Europe’s ADS Summit» αναδεικνύεται ως ένα κομβικό συνέδριο για να ωθήσει την Ευρώπη προς τον φιλόδοξο στόχο της να προσθέσει 20 εκατομμύρια νέους ειδικούς ΤΠΕ έως το 2030, στηρίζοντας την πρωτοβουλία των πολιτικών για την Ψηφιακή Δεκαετία.».

Πηγή: newmoney.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέσεις εργασίας για ΔΕΔΔΗΕ, ΜΚΟ, συvοδούς σε σχολικά λεωφορεία. Επίδομα σε 650.000 συνταξιούχους. Υπάλληλοι Γραφείου από ΕΛΤΑ, φροντιστήρια, εταιρίες