Δύο νέα προγράμματα “Εξοικονομώ” αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και θα έχει ύψος 60 εκατ. ευρώ και το δεύτερο “θα βγει στον αέρα” τον Σεπτέμβριο και θα έχει ύψος 870 εκατ.  ευρώ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το “Πρώτο θέμα” δύο νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών αναμένεται να ανοίξουν εντός του 2024. To πρώτο, το οποίο θα αφορά μόνο «ευάλωτα» νοικοκυριά, αναμένεται να βγει «στον αέρα» στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο οδηγός για το ετήσιο «Εξοικονομώ» του 2024 υπολογίζεται ότι θα δημοσιευθεί από το φθινόπωρο και έπειτα.

Η μέση επιδότηση εκτιμάται περίπου στα 12.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο και θα αφορά παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κλπ. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτήσει εργασίες αναβάθμισης σε 5.000 φτωχά νοικοκυριά, προκειμένου να μειώσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και το κόστος ενέργειας και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ειδικότερα, όπως λέει το ρεπορτάζ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί η εκκίνηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για ένα «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και επιθυμούν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο άμεσης διαδικασίας «First In, First Out», δηλαδή βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής τους υποβολής.

Επιπλέον, το επιτελείο του ΥΠΕΝ προετοιμάζει και το «Εξοικονομώ 2024» με ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνα των προηγούμενων ετών. Για την υλοποίησή του έχουν εξασφαλιστεί περί τα 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ υπολογίζεται να προστεθούν και 170 εκατ. ευρώ από το RePowerEu.

Το νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενώ στις επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν αναβάθμιση θερμομόνωσης, συστημάτων χρήσης ζεστού νερού, αλλαγή κουφωμάτων κλπ.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα – Όλη η λίστα. 485 νέες θέσεις εργασίας σε φορείς του δημοσίου. Πώς θα κάνετε διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού