Σήμερα, ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρεί με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη.

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερες συντάξεις αναζητούν πολλοί εργαζόμενοι, καθώς οι αποδοχές των συνταξιούχων δεν ξεπερνούν πλέον κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα, ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρεί με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη, με αποτέλεσμα να παίρνει σύνταξη μειωμένη έως 30%. Όσοι καταφέρνουν να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, κερδίζουν περίπου 130 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, ακόμη και εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια, ώστε να κερδίσουν ό,τι μπορούν από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, κυρίως από τα 36 έως τα 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, αν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου ο μισθός κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ, με 40 χρόνια ασφάλισης, η σύνταξη δεν θα ξεπεράσει τα 850 ευρώ.

Καλύτερες συντάξεις μπορεί να έχουν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) που καταβάλλουν μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές. Οι χαμηλές εισφορές συνεπάγονται χαμηλές συντάξεις, ενώ όσοι ανεβαίνουν κλίμακα μόνο όταν πλησιάζει η ηλικία συνταξιοδότησης, διαπιστώνουν ότι αυτό δεν επηρεάζει ιδιαιτέρως το ύψος της σύνταξης.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι συντάξεις έπειτα από 40 χρόνια ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνούν τα 830 ευρώ. Η τρίτη (345,1 ευρώ) και η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία (414,8 ευρώ) αποτελούν καλές επιλογές, για όποιον ελεύθερο επαγγελματία θέλει να λάβει σύνταξη που να του εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

Ωστόσο, η επιλογή των υψηλότερων κατηγοριών έχει αποτέλεσμα στο ποσό της σύνταξης μόνο όταν γίνεται τουλάχιστον για 15 χρόνια. Για παράδειγμα, κάποιος που επιλέγει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.050 ευρώ εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου του.

Σε ό,τι αφορά την 6η ασφαλιστική κατηγορία (642,09 ευρώ), που είναι και η ανώτερη, αυτή εξασφαλίζει σύνταξη περίπου 1.790 ευρώ έπειτα από 40 έτη ασφάλισης, καθώς η διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλει ο ασφαλισμένος είναι σημαντική.

Πηγή: newmoney.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα – Όλη η λίστα. 485 νέες θέσεις εργασίας σε φορείς του δημοσίου. Πώς θα κάνετε διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού