«Σπίτι μου 2»: Αλλάζουν τα κριτήρια του ακινήτου – Οι 5 διαφορές με τον α’ κύκλο.

Έρχεται δεύτερος κύκλος του «Σπίτι μου» με νέα ηλικιακά κριτήρια. Τι σπίτι μπορείτε να αγοράσετε. Ανακοινώθηκε πότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα.

Να αναζητήσει τρόπους επίλυσης της στεγαστικής κρίσης «τρέχει» η κυβέρνηση και, λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σπεύδει να ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσει να βρει κονδύλια για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος με το «Σπίτι μου 2», που δίνει φθηνά στεγαστικά δάνεια, καλύπτοντας και το 90% της αξίας του σπιτιού.

Συνολικά, το πρόγραμμα θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα απευθύνεται σε 30.000 δικαιούχους. Τα ηλικιακά κριτήρια θα αλλάξουν, αλλά θα καλύπτουν ξανά τις ηλικίες 25-39 ετών που είτε δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι που να πληροί τα κριτήρια, είτε δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες. Οι νέοι δικαιούχοι που θα προστεθούν, είναι εκείνοι στις ηλικίες 40 έως 50 ετών, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι και πάλι αρκετά χαμηλά.

Όσο για τα κριτήρια του ακινήτου, αυτά θα αλλάξουν -εφόσον τελικά υλοποιηθεί το πρόγραμμα- μιας και στον πρώτο κύκλο, αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί σπίτι που να πληρούσε τα πάντα, από τιμή μέχρι παλαιότητα. Έτσι, οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται στο να χρηματοδοτηθεί η αγορά και πιο καινούριων σπιτιών, κάτω των 15 ετών.

Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Τα «ΝΕΑ» δημοσιεύουν τις τελευταίες πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα που είναι στα σκαριά:

  • Εισοδηματικά κριτήρια: Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο κύκλο, ίσχυαν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: Κατώτατο εισοδηματικό όριο ύψους 10.000 ευρώ και πιο αναλυτικά, 16.000 ευρώ ανώτατο όριο για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για τα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, κάθε παιδί είχε προσαύξηση 3.000 ευρώ, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.
  • Κριτήρια ακινήτου: Θα ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
  • Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
  • Όροι δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη.
  • Ηλικιακά κριτήρια: Στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών. Τώρα θα προστεθούν και ωφελούμενοι ηλικίας 40 έως 50 ετών.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινωνικός τουρισμός: ΑΦΜ για αίτηση σήμερα. ΔΥΠΑ: Θέσεις εργασίας με μισθό 818€. Τρία νέα προγράμματα διακοπών με voucher έως 200€