Το κύμα αφρικανικής σκόνης που θα σαρώσει τη χώρας μας δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε κλειστά σχολεία ακόμα και στην Αθήνα για την προστασία των μαθητών.

Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης θα «περικυκλώσουν» την χώρα μας από σήμερα δημιουργώντας ένα εκρητικό καιρικό κοκτέιλ που θα μας ταλαιπωρήσει για τουλάχιστον ένα πενθήμερο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα καιρικά προγνωστικά, το τρέχον επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Κλειστά σχολεία λόγω σκόνης προτείνει το Υπουργείο Υγείας

Δεδομένου ότι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης πυκνώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιβαρύνοντας αισθητά την ατμόσφαιρα αλλά και το αναπνευστικό σύστημα των ευάλωτων ομάδων όπως οι μαθητές, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο βάσει της οποίας εφεξής θα υπάρχει επίσημα πρόβλεψη για λουκέτο στα σχολεία λόγω σκόνης και υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.

Με την εν λόγω εγκύκλιο τα σχολεία όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) δημόσια και ιδιωτικά θα κλείνουν από την στιγμή που καταγράφεται επίσημα μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ειδικά για το κλείσιμο των σχολείων η ποσότητα σκόνης που θα κρίνει το οριζόντιο λουκέτο στις σχολικές τάξεις είναι η μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων >150.

Ποιος αποφασίζει τα κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης

Το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί για το κλείσιμο των σχολείων λόγω αφρικανικής σκόνης είναι το εξής: Η Περιφέρεια θα ενημερωθεί από τιw αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε.) για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3. Eν συνεχεία θα ενημερωθούν οι Δήμοι και εκείνοι αφού σταθμίσουν τα δεδομένα και συμβουλευτούν τους ειδικούς θα λάβουν την απόφαση για την πιθανότητα κλεισίματος των σχολείων. Αφού παρθεί η απόφαση από το Δήμο, κοινοποιείται σχετική ενημέρωση στο Υπουργείο Παιδείας και ενημερώνονται οι γονείς.

Οι 3 περιοχές της χώρας που «φλερτάρουν» με κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης

Το επεισόδιο αφρικανικής σκόνης έχει ήδη ξεκινήσει να εκτυλίσσεται στη χώρα μας και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από πλευράς Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr για αύριο, Παρασκευή 17 Μαίου αναμενεται   μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Μάλιστα σε σχετικό χάρτη τονίζονται οι τρεις περιοχές της χώρας (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο) που αναμένεται να έχουν σχετικά υψηλές εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος. Τα εν λόγω ποσοστά που καταγράφονται σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν  τη μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων >150 και ουσιαστικά αποτελούν προάγγελο για την απόφαση για λουκέτα στα σχολεία.

Εκτός από κλείσιμο σχολείων προβλέπεται και αναβολή σχολικών εκδρομών

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης δεν αγγίξει το όριο των >150 που οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο των σχολείων, με συστάσεις του ΕΟΔΥ προτείνεται αναδιαμόρφωση του σχολικού προγράμματος και αναβολή σχολικών εκδρομών όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη και αποπνικτική από αφρικανική σκόνη. Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες που στάλθηκαν προσφάτως στα σχολεία της χώρας:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρίτεκνες οικογένειες με επιδόματα όπως πολύτεκνες. Εξαήμερη εργασία: Πότε ξεκινάει η εφαρμογή. Θέσεις σε ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΑΒ Βασιλόπουλος, LIDL, ΚΑΡΕΛΙΑ, ΕΛΠΕ