Το μήνυμα που βλέπουν οι εργαζόμενες στην πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες.
Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα επιδόματα που λαμβάνει μια νέα εργαζόμενη μητέρα, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.
Σε δηλώσεις του στο Ertnews, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο επίδομα μητρότητας, την εξαήμερη εργασία, αλλά και τα όρια συνταξιοδότησης.
«Συνολικά τα επιδόματα που λαμβάνει μια νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα και είναι συνδεδεμένα με τη γέννηση μπορούν θα φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώ», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε στις ελεύθερες επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες και υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.
Αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες, η σχετική πλατφόρμα βγάζει ένα μήνυμα που αναφέρει «παρακαλώ είτε πληρώστε είτε ρυθμίστε το χρέος σας ώστε να μπορέσετε να λάβετε το επίδομα μητρότητας», εξήγησε ο υφυπουργός.
«Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό και όχι προνοιακό επίδομα. Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που παλαιότερα κάλυπτε μόνο τον κίνδυνο της ανεργίας. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να καλυφθεί και το επίδομα μητρότητας, το οποίο και κάναμε», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στην εξαήμερη εργασία, ο Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε ότι έχει νομοθετηθεί «για ορισμένους ακόμα κλάδους όπου η παραγωγή είναι “συνεχούς ροής”, τους οποίους δεν είχαμε καλύψει προηγουμένως και δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργασθεί και έκτη ημέρα με τις μισθολογικές απολαβές που προβλέπει νόμος».
Το μέτρο, σημείωσε, καλύπτει σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων και «σίγουρα δεν πρόκειται για γενίκευση του μέτρου σε όλους τους μισθωτούς».
Τσακλόγλου για τα όρια συνταξιοδότησης
Η επόμενη επανεξέταση του ορίου συνταξιοδότησης θα γίνει το 2027 και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως, δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου.
«Στη νομοθεσία μας το όριο συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένο με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε τρία χρόνια. Έγινε πέρυσι και διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας», εξήγησε.
Για να πάρει κάποιος σύνταξη, δήλωσε, πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφαλιστικών εισφορών και να είναι τουλάχιστον 62 ετών.
«Αν έχει 40 χρόνια εισφορών, η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Αν δεν έχει 40 χρόνια εισφορών και θελήσει να βγει στη σύνταξη μετά τα 62 και πριν τα 67, υφίσταται περικοπή ίση με 1/240 της εθνικής σύνταξης για κάθε μήνα από τη διαφορά από το θεωρητικό μέγιστο των 40 ετών. Στα 67 κάποιος που πληροί τις προϋποθέσει της 15ετίας συνταξιοδοτείται χωρίς περικοπής της εθνικής σύνταξης», ανέφερε ακόμα.
Σε πλήρη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών μπορούν να βγουν όσοι είναι στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, όπου το όριο είναι στα 60 έτη καθώς και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόσθεσε.
Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Τι πληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Επίδομα παιδιού: Η αλλαγή στην πληρωμή που έρχεται. ΔΥΠΑ: Επίδομα κατάρτισης 400 ευρώ