Σήμερα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους ώστε να διαγράψουν τα χρέη που έχουν από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλες εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια.
Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ η άλλες εταιρίες και αν διαγράφονται σε ποίες περιπτώσεις;
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διαγραφή οφειλών από τον πάροχό μας; Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο ενεργειακό τοπίο, αρκετοί καταναλωτές κάνουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι δυνατή η διαγραφή χρεών από ανεξόφλητα τιμολόγια, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους. Είναι, όμως, εφικτό κάτι τέτοιο;
Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη πραγματοποιήσει διαγραφή των χρεών για τους καταναλωτές που έχασαν τα σπίτια τους στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Η ελάφρυνση αυτή αφορούσε τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες οφειλές των πληγέντων.
Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ;
Σε μια προσπάθεια αύξησης της ρευστότητάς της, η ΔΕΗ έχει πια αναθέσει την είσπραξη των ανεξόφλητων ποσών σε διάφορα δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες. Στόχος είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να βρεθούν λύσεις διευθέτησης των οφειλών και εξατομικευμένης αποπληρωμής.
Επιπλέον η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε παραγραφή των χρεών για τα οποία έχει παρέλθει η 5ετία ως “ανεπίδεκτα είσπραξης”. Τα χρέη αυτά σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο μπορούν να παραγραφούν μιας και δεν έχει καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν. Η διαγραφή αυτή είναι καθαρά λογιστική μιας και οι συνεργαζόμενες με τη ΔΕΗ επιχειρήσεις είσπραξης οφειλών θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εισπράξουν τις οφειλές παρότι αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο.
Τέλος οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν ενσωματώνονται σε αυτές της εφορίας ενώ δεν υπάρχουν χρηματικές ποινές για όσους έχει γίνει διαγραφή ή παραγραφή του χρέους. Όμως θα πρέπει να έχουν όλοι οι καταναλωτές υπόψιν τους πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλέον δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο εντάσσονται όλοι οι κακοπληρωτές και όσοι συστηματικά “φεσώνουν” τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, είναι και αυτό μια μορφή ποινής.
Η διαγραφή χρεών ισχύει μόνο σε περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν και όχι για τους κακοπληρωτές που σκόπιμα αποφεύγουν τις πληρωμές χρεών!
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαράζ πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ. Ποιες μητέρες δικαιούνται αναδρομικά 5.510€. Θέσεις εργασίας σε ΕΛΤΑ κούριερ