Προ των πυλών βρίσκεται το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», καθώς χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα για να εκδοθεί η ΚΥΑ για να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, το πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» αφού λυθεί ένα τεχνικό ζήτημα διαλειτουργικότητας μέσα στις ημέρες.

«Έχουμε έτοιμη την υπουργική απόφαση με την πρόσκληση. Θεωρούμε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να κάνουμε και την έκπληξη και την προτελευταία εβδομάδα να έχει βγει το πρόγραμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι και 12.500 ιδιοκτήτες κενών «κλειστών» κατοικιών.

Πιο αναλυτικά, εφόσον έχουν δηλωθεί κενές κατοικίες στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια, τα οποία είναι μέχρι 100 τετραγωνικά, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν μια ανακαίνιση μέχρι 10.000 ευρώ και το κράτος θα σου δώσει τις 4.000 ευρώ αφού έχεις αναρτήσει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για να είναι όλα διαφανή.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί την περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το σπίτι θα πρέπει να είναι μισθωμένο για τρία χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε μήπως μπορούμε να δίνουμε και μια μικρή προκαταβολή γιατί πολλές φορές ξέρετε θα έρθει ιδιώτης και θα πει ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα των πόρων. Σκεφτόμαστε μήπως δώσουμε και το μισό ποσό ως προκαταβολή για να είναι και ένα κίνητρο για να λειτουργήσει καλυτέρα το πρόγραμμα», πρόσθεσε η υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΕΚΑ: Το επίδομα 600€ με δύο μόνο προϋποθέσεις. Δεκάδες θέσεις σε όλη την Ελλάδα από 6 εταιρίες. 61 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς έως 4000

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%,
  • το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

proson.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΕΚΑ: Το επίδομα 600€ με δύο μόνο προϋποθέσεις. Δεκάδες θέσεις σε όλη την Ελλάδα από 6 εταιρίες. 61 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς έως 4000