To σχέδιο που επεξεργάζεται η διοίκηση της ΔΥΠΑ, για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας (μια διαδικασία που θα πέσει στο τραπέζι από το νέο έτος), είναι η κλιμακωτή καταβολή του.

Δηλαδή, για το πρώτο τρίμηνο, ο δικαιούχος να λαμβάνει ως επίδομα, ποσοστό έως 65% του μέσου όρου του μισθού του, κατά την τελευταία τριετία πριν απολυθεί.

Στο παράδειγμα δηλαδή που αυτός ο μέσος όρος μισθού είναι 1.000 ευρώ, τότε ο άνεργος για τρεις μήνες θα λαμβάνει ως επίδομα ανεργίας, 650 ευρώ το μήνα.

Στη συνέχεια για το β’ τρίμηνο της ανεργίας, το επίδομα θα υποχωρεί στο 60% και για το τρίτο τρίμηνο στο 55% του μέσου όρου του μισθού του ανέργου, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία τριετία της εργασίας του.

Για το δ’ τρίμηνο, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί ένα έτος καταβολής επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που είναι σήμερα η εν λόγω παροχή, δηλαδή 479 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το σενάριο προβλέπει την ενίσχυση της “σύνδεσης” του ανέργου με τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων που αναπτύσσονται από τη ΔΥΠΑ, με περισσότερα κίνητρα.

Η νέα διαδικασία καταβολής του επιδόματος (όταν και αν αποφασιστεί), θα έχει ως στόχο την γρήγορη επαναφορά του ανέργου, στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας και τα προγράμματα κατάρτισης.

Στις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος.

Πηγή: aftodioikisi.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα παιδιού. ΟΑΕΔ–ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινούν τα προγράμματα για 1.000€. Ποιοι και πότε θα πάρουν 479€ Δώρο Χριστουγέννων. Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο