Ταυτότητες 2ηςγενιάς θα αποκτήσουν οι Ελληνες πολίτες από Σεπτέμβρη, με τον πρώτο που θα την παραλάβει να είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν ημερομηνία λήξης και ΑΜΚΑ, και θα είναι ο «προθάλαμος» για αυτές της… 3ης γενιάς με βιομετρικά χαρακτηριστικά, που αναμένονται την επόμενη τετραετία. Η έκδοσή τους θα γίνει, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, από εταιρία που βρίσκεται ήδη σε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα έχουν 10ετή ισχύ, δηλαδή θα αναγράφουν ημερομηνία λήξης. Θα λειτουργούν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως και τα διαβατήρια, η έκδοση των οποίων αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά: «Η λογική θα είναι στο μέλλον με μία κοινή αίτηση να επανεκδίδεις ταυτότητα και διαβατήριο ανά 10 χρόνια από τα ίδια συστήματα».

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν δυνατότητα αλληλεπίδρασης, όπως για παράδειγμα οι χρεωστικές-πιστωτικές στα μηχανήματα POS, αλλά όχι… γεωγραφικό εντοπισμό, όπως ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης. Ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό της φύλαξης των πανεπιστημίων. Σημειώνεται ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ιδρύθηκε, εμφανίστηκε και ξαφνικά εξαφανίσθηκε, εξαιτίας της έλλειψης τουρνικέ, καρτών πρόσβασης, καμερών ασφαλείας και σχεδίων ασφαλείας των πανεπιστημίων, όπως επικαλούνται οι αρμόδιοι

Τριμερής

Αναθερμαίνεται η πιθανότητα τριμερούς συνάντησης στον Εβρο ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία για το Μεταναστευτικό. Αυτή η συνάντηση ήταν να γίνει πριν από κάποιους μήνες, αλλά είχε αναβληθεί λόγω του σεισμού και των εκλογών στην Τουρκία. Παράλληλα στο πλαίσιο του ανεπίσημου συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ισπανία, στις 19 Ιουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, θα προτείνει να προσκληθούν στην επίσημη σύνοδο Τουρκία, Τυνησία και Αλγερία, προκειμένου να συζητηθεί η αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τα παραπάνω προέκυψαν στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης του Νότη Μηταράκη με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Çağatay Erciyes.

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι πλέον καιρός η Ε.Ε. να αποκτήσει ξεκάθαρη πολιτική μετανάστευσης και τόνισε ότι η Frontex οφείλει να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ώστε να αποφεύγεται η διακίνηση μέσω σαπιοκάραβων, όπως συνέβη με το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα έξω από την Πύλο.

«Δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους κατευθυνόμενοι κυρίως προς την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης από το 2020. Πρέπει η Ευρώπη, λοιπόν, να καταλήξει σε τέτοιες σημαντικές πολιτικές, γι’ αυτό την άλλη εβδομάδα, μαζί και με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης, τον κ. Καιρίδη, θα συμμετάσχουμε στην Ισπανία στο ανεπίσημο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, που και πάλι θα βάλει τη μετανάστευση στην ατζέντα της συζήτησης», πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός.

eleftherostypos.gr