Με διευρυμένα κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη με διευρυμένα κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή του στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της ψήφισης σχετικής νομοθετικής διάταξης, τίθεται σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή διευρυμένων, κατά 30%, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης των οικονομικά ασθενέστερων οφειλετών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.
Με βάση την εν λόγω απόφαση, για τους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.100 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 13.650 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος : 18.200 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 22.750 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 27.300 ευρώ.
Στα ίδια παραπάνω όρια διαμορφώνονται και τα κριτήρια των καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού.
Αντίστοιχα, διευρύνονται κατά 30% και τα περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, έως τα 234.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Ταυτόχρονα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνδράμει και στην υλοποίηση του προγράμματος, ως προς το πρώτο βήμα αυτού, που είναι η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω δικής της ψηφιακής πλατφόρμας.
Η έκδοση της βεβαίωσης γίνεται από σήμερα με υποβολή αίτησης στο σχετικό link.
Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, επιβαρύνει αποκλειστικά το τραπεζικό σύστημα και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Πηγή: naftemporiki.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν νέα voucher για δωρεάν διακοπές για όλους. Αύξηση σε τρία επιδόματα – Ποια είναι. Θέσεις για υπαλλήλους, εργάτες, γραμματείς, ανειδίκευτους