ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα – Ποιους θα αφορά. Δημόσιο: “Τρέχουν” χιλιάδες προσλήψεις με απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου

Market Pass: Την αύξηση της επιδότησης, μέσω του market pass, για οικογένειες με περισσότερα από 6 παιδιά εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Realf m, αναφορικά με το market pass και τις οικογένειες με πάνω από 6 παιδιά: «είναι ένα τεχνικό ζήτημα που έχει γίνει σφάλμα. Το έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, γιατί όπως σχεδιάστηκε το σύστημα φτάνει μέχρι τα 6 παιδιά και αν έχει πάνω από 6 παιδιά δεν έχεις μεγαλύτερη επιδότηση. Πρέπει να το δούμε».

Market Pass: Αναληθείς οι καταγγελίες για μείωση της ποσότητας συσκευασιών

Ερωτηθείς ο υπουργός, στον Real fm, για τις τιμές στα προϊόντα και τις καταγγελίες για μείωση της ποσότητας ενώ οι τιμές είναι ίδιες ή παραπάνω, απάντησε «για τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δύο εφημερίδες, την Αυγή και Τα ΝΕΑ, ήταν καταγγελίες από την Ένωση Καταναλωτών, διέταξα έλεγχο και τα αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουμε την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου, όπου έχω προσκαλέσει και τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών, τον κ. Ραυτόπουλο. Οι καταγγελίες δεν είναι αληθείς, δεν αποδείχθηκαν αληθινές ως προς τον έλεγχο. Όχι, ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στις συσκευασίες, ασφαλώς και υπάρχουν και δεν απαγορεύεται κιόλας. Απαγορεύεται να ξεπεράσεις το περιθώριο κέρδους που έχει κλειδώσει στον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα δύο χεριών. Το να μειώσει μια επιχείρηση το περιεχόμενο, αλλά η τιμή να είναι στο περιθώριο κέρδους, δεν είναι παράνομο».

Ο ίδιος συνέχισε: «Δεν έχουμε βάλει νόμο που να απαγορεύει την αλλαγή της συσκευασίας. Παράνομο θα ήταν αν η τιμή που πουλάς τη νέα συσκευασία, στη στάθμιση που κάνουμε, βγάζει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, το έχουμε βάλει σταθμισμένο, δηλαδή δεν είναι στη συσκευασία αλλά στο γραμμάριο, στο λίτρο. Άρα ασχέτως του όποιου τεχνάσματος βρει η εταιρεία να κάνει στη συσκευασία, για λόγους μάρκετινγκ να το πω απλά, εμείς ελέγχουμε σταθμισμένα, δεν μπορεί να μας ξεφύγει. Άρα δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει αν κάνει αυτό το πράγμα» πρόσθεσε.

«Ένα προϊόν που έχει αυξηθεί η τιμή του, δεν σημαίνει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια αναγκαστικά. Παραδείγματος χάριν, ο τόνος έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του γιατί εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των αλιευμάτων παγκοσμίως. Στον έλεγχο αν δείξουν ότι η κονσέρβα έχει αυτή την τιμή από την εισαγωγή, είναι νόμιμο» περιέγραψε.

Ακόμη πρόσθεσε: «Ελέγχουμε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε βάλει πρόστιμα σε χονδρεμπορικές εταιρείες. Γιατί δεν ελέγχουμε μόνο την τιμή στο ράφι, ελέγχουμε τη διαφορά τιμής από τον παραγωγό. Υπάρχει η λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε: στο εμπόριο υπάρχει η τιμή της υπερχονδρικής, της χονδρικής και της λιανικής. Αυτό ισχύει σε όλα τα προϊόντα».

Market Pass: Τι είπε ο υπουργός για τους ελέγχους

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως παλιά, δεν χρειάζεται να έχεις στο δρόμο συνεργεία να πάνε σε ένα κατάστημα να δουν τα τιμολόγια. Έχουμε online σύστημα από την ΑΑΔΕ αυτόματο, όπου έχουμε όλες τις λιανικές τιμές όλων των προϊόντων. Όταν ένα προϊόν σε ένα σούπερ μάρκετ ανεβάσει την τιμή αδικαιολόγητα με τον αλγόριθμο που έχουμε φτιάξει κοκκινίζει στην οθόνη. Ο έλεγχος πάει σε αυτό το προϊόν στοχευμένα. Μια αλυσίδα δεν μπορεί να ξεφύγει, γιατί το παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ώρο».

Market Pass: Βήμα βήμα η διαδικασία – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και ποια τα ποσά της επιδότησης

Ποσά από 106 έως 600 ευρώ θα εισπράξουν περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά ως κρατική επιδότηση για τα καθημερινά ψώνια που θα πραγματοποιήσουν την εξάμηνη περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2023.

Πρόκειται για το Market Pass, για την καταβολή του οποίου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου.

Τα μυστικά για το Market Pass

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή:

Από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού για αγορές από σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις με δηλωμένη δραστηριότητα τη λιανική πώληση ειδών διατροφής -φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ.- το κράτος θα καλύπτει με δικά του χρήματα, υπό μορφή επιδότησης, ποσά από 17,6 έως 100 ευρώ το μήνα, για το χρονικό διάστημα από 1ης-2-2023 έως 31-7-2023. Με τους έγγαμους θα εξισώνονται και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης. Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση θα ανέρχεται π.χ. για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, σε 192 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, ενώ για μία υπερπολύτεκνη οικογένεια με επτά παιδιά θα φθάνει τα 600 ευρώ.

Το ποσό της επιδότησης θα δίδεται:

* Στο 100% (στο ακέραιο) για όσους επιλέξουν να τη λάβουν με ψηφιακή χρεωστική κάρτα (κατά τα πρότυπα του Fuel Pass), που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα με δηλωμένη δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής. Για να ληφθεί η επιδότηση, δηλαδή, στο ακέραιο, θα πρέπει ο δικαιούχος να είναι κάτοχος smartphone κινητού τηλεφώνου με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC.

* Στο 80% για όσους επιλέξουν να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δηλαδή γι’ αυτή την ομάδα δικαιούχων, η επιδότηση δεν θα είναι 20% μικρότερη. Τα ποσά της θα κυμαίνονται από 17,6 έως 80 ευρώ το μήνα ή από 106 έως 480 ευρώ στο εξάμηνο. Το πλεονέκτημα όμως αυτών των δικαιούχων θα είναι ότι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να τα χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν (π.χ. για να εξοφλήσουν κάποιον λογαριασμό ΔΕΚΟ ή κάποια δόση φόρου) κι όχι υποχρεωτικά για τις αγορές που εντάσσονται στο μέτρο της επιδότησης.

Σε όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα τα ποσά θα καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα της εξάμηνης περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2022, ενώ σε όσους επιλέξουν την κατάθεση στην τράπεζα, τα ποσά που αντιστοιχούν στην εξάμηνη περίοδο θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη τον Φεβρουάριο, για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2022, και η δεύτερη τον Μάιο, για το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 2022.

Κάθε αγορά οποιουδήποτε προϊόντος ή αγαθού από επιχείρηση που έχει δηλωμένη στην εφορία δραστηριότητα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής (κρεάτων, ψαριών, λοιπών θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, ποτών, κονσερβών κ.λπ.) περιλαμβάνεται στις καλυπτόμενες δαπάνες. Μέσω των χρημάτων που θα έχουν πιστωθεί στις ψηφιακές κάρτες, οι δικαιούχοι που θα τις επιλέξουν θα μπορούν να πραγματοποιούν κάθε μήνα αγορές από σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, τυροκομεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται και αγορές άλλων ειδών, πλην τροφίμων, που μπορούν να γίνουν σε σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ, ή υπαίθριους λιανοπωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ. Π.χ. θα καλύπτονται και οι αγορές ειδών καθαρισμού, χαρτικών, υγιεινής, παιχνιδιών, ηλεκτρικών μικροσυσκευών κ.λπ.

Market Pass: Τα μηνιαία ποσά της επιδότησης

* 22 ευρώ για άγαμους χωρίς τέκνα

* 32 ευρώ για έγγαμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο

* 42 ευρώ για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα

* 52 ευρώ για έγγαμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα

* 62 ευρώ για έγγαμους με τρία εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

* 72 ευρώ για έγγαμους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα

* 82 ευρώ για έγγαμους με πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με έξι εξαρτώμενα τέκνα

* 92 ευρώ για έγγαμους με έξι εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με επτά εξαρτώμενα τέκνα

* 100 ευρώ για έγγαμους με επτά ή περισσότερα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με οκτώ ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι λήψης των επιδοτήσεων θα είναι φορολογούμενοι των οποίων το ετήσιο συνολικό -δηλωθέν ή τεκμαρτό- οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και ως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Για την επιλογή των δικαιούχων θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, για να δικαιούται την επιδότηση ένα νοικοκυριό που πληροί τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα πρέπει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2022, να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και τις 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πηγή: eleftherostypos.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα – Ποιους θα αφορά. Δημόσιο: “Τρέχουν” χιλιάδες προσλήψεις με απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου