ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Market Pass: Νωρίτερα οι αιτήσεις.
Η προτεραιότητα στα φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000€. Θέσεις σε Παπαστράτος, Coca-Cola, INTERSPORT

Η φοροτεχνικός, Σάντρα Γεραγγέλου, μίλησε στην ΕΡΤ για το Market Pass και εξήγησε τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το Market Pass αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου με τους πολίτες να έχουν αρκετές απορίες σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται η αίτηση. Η φοροτεχνικός, Σάντρα Γεραγγέλου, μίλησε στην ΕΡΤ για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και έκανε μερικές διευκρινίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γεραγγέλου μίλησε για το Market Pass, το πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, τη διαδικασία της αίτησης, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από 1η Φεβρουαρίου ενδεχομένως θα έχουμε έτοιμη και την πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και ο στόχος βέβαια είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό, όλοι εκείνοι που θα επιλέξουν τη ψηφιακή κάρτα αναμένεται να εισπράττουν την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα τα χρήματα. Συγκεκριμένα, η κ. Γεραγγέλου δήλωσε:

«Για όσους όμως επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, η καταβολή θα γίνεται ανά τρίμηνο. Η πρώτη καταβολή θα γίνει το Φεβρουάριο για το τρίμηνο που έρχεται και τον Μάιο θα γίνει η δεύτερη καταβολή των χρημάτων για να καλύψει το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο»

Η ίδια διευκρίνισε πως όλοι εκείνοι που θα επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν τα χρήματα μειωμένα κατά 20%.

Στη συνέχεια, η φοροτεχνικός αναφέρθηκε και στη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν οι πολίτες για να κάνουν την αίτησή τους για το Market Pass. Η ίδια την χαρακτήρισε αρκετά απλή και διευκρίνισε πως:

«Μέσα από τον gov.gr θα γίνεται η αίτηση αυτή. Oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, τον λογαριασμό IBAN όπου θα πρέπει να πιστωθούν τα χρήματα, τον αριθμό του κινητού. Τα στοιχεία θα αντλούνται όσον αφορά τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια από την δήλωση του 2021 και θα συμπληρώνουμε από εκεί και πέρα και την οικογενειακή μας κατάσταση».

Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα μπορούν κάνουν χρήση του Market Pass είτε με ψηφιακή κάρτα όπως γινόταν στο Fuel Pass στην οποία θα πιστώνεται όλο το ποσό της επιδότησης ή θα επιλέγουμε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό όπου εκεί είτε με τη χρεωστική μας κάρτα είτε με ανάληψη, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα. Μάλιστα, η κ. Γεραγγέλου τόνισε ότι το κινητό των χρηστών που θα θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας για να έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ΝFC και υπενθύμισε πως το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων, αλλά οπουδήποτε επιθυμούμε.

Η κ. Γεράγγελου τόνισε ότι δεν θα μπορούν οι φιλοξενούμενοι να κάνουν αίτηση διευκρινίζοντας ότι:

«Ο υπόχρεος του νοικοκυριού θα τα δηλώνει σαν εξαρτώμενα προστατευόμενα μέλη του νοικοκυριού, γιατί αυξάνεται το ποσό της επιδότησης ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη ή τα μέλη που φιλοξενούνται στο νοικοκυριό».

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης στο market pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Market Pass: Ποιοι εξαιρούνται

  1. Εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  3. Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  5. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Market Pass: Νωρίτερα οι αιτήσεις.
Η προτεραιότητα στα φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000€. Θέσεις σε Παπαστράτος, Coca-Cola, INTERSPORT