Πρόταση - βόμβα για να ρυθμιστούν χιλιάδες στεγαστικά δάνεια - Πληρωμή τώρα του 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% σε 10 χρόνια!

Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη κάνει το υπ. Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα, ανάλογα με την τρέχουσα αξία των ακινήτων και την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας θα πληρώνεται εντόκως ενώ η πληρωμή για το υπολειπόμενο τμήμα θα καθοριστεί από μελλοντικές αποφάσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Δενδιας, οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσδιορίσουν τις τιμές των ακίνητων ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή των υπερήμερων δανείων. Σημείωσε, μάλιστα, πως η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω μιας συμφωνίας του τραπεζικού ιδρύματος με τον οφειλέτη, είτε μιας εφάπαξ απομείωσης των τρεχουσών εμπορικών τιμών των ακινήτων στο περίπου 30%.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να υπάρξει μεταφορά του 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και το διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα πρέπει να συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα ενώ θα υπάρξει ένα δεύτερο τμήμα το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον, για 10 έως 15 χρόνια, τοκιζόμενο ή όχι. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με βάση την αξία του ακινήτου εκείνη τη χρονική στιγμή.

Η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στα 27 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας ενώ ήδη έχει εξεταστεί με 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες, η μία εκ οποίων υπερθεματίζει, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.

Το ν/σ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι ρυθμίσεις όπως είπε ο κ. Δένδιας αφορούν 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις. Όλες όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.

Η ρύθμιση

Η υποβολή αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις 30 Ιουνίου 2014.

Σημειώνεται ότι ο δανειολήπτης που έχει ταυτοχρόνως υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να υπαχθεί στη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015. Στη περίπτωση που επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις τράπεζες μετά τον Μάρτιο του 2015, θα μπορεί να κάνει χρήση του ευεργετήματος για «κούρεμα» του 20% των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται επανένταξή του συνδυαστικά και στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών και μέχρι ποσού 500.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα. Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση που αφορά χρέη περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που:

– Κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή.

– Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.

– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

– Δεν έχουν καταδικαστεί οι φορείς των επιχειρήσεων.

Στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται και τα χρέη της κακής Αγροτικής Τράπεζας ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και τα χρέη με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.

imerisia.gr