ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tέλος τα μετρητά στα επιδόματα. ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Voucher 1.000€ για εργαζόμενους. Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι τα 250€. Θέσεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα της Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τόσο για ιδιόκτητο σπίτι με δάνειο χαμηλών τόκων ή τελείως άτοκο, δίνει τη δυνατότητα σε νέους δικαιούχους να αποκτήσουν σπίτι από τον Ιανουάριο του 2023

Οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι 10.000 νέοι ηλικίας έως 39 ετών.

Το πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος αφορά σπίτια τα οποία έχουν κατασκευαστεί μέχρι και το 2007 και δεν είναι πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα.

Συγκεκριμένα τα εν λόγω σπίτια θα μπορούν να αγοραστούν χωρίς δάνειο και οι δόσεις του θα είναι μικρότερες από μισό ενοίκιο, το οποίο θα έδιναν αν και εφόσον ήταν ενοικιαστές.

Τα δύο κριτήρια που παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή

  1. Η οικογενειακή κατάσταση
  2. Το όριο εισοδήματος

Το ύψος του εισοδήματος

Όσον αφορά στο πρώτο κριτήριο που είναι εκείνο του εισοδήματος, αναφέρεται ότι το ελάχιστο όριο του αναμένεται να κλειδώσει στα 10.000 ευρώ, με ανώτατο όριο εκείνο των 21.000 ευρώ.
Το όριο στο εισοδηματικό κριτηρίο έχει ώς αποτέλεσμα για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ να μην έχει τη δυνατότητα να πάρει σπίτι με χαμηλότοκο δάνειο.

Το στεγαστικό δάνειο προβλέπεται να καλύπτει το 90% της αξίας, ενώ το υπόλοιπο 10% θα συμπληρώνεται από τους αγοραστές, είτε με δική τους συμμετοχή είτε με συμπληρωματικό δάνειο (π.χ. επισκευαστικό).

Όσον αφορά στο 25% του δανείου που θα χορηγεί η τράπεζα, για αυτό θα ισχύει το επιτόκιο και των υπολοίπων στεγαστικών δανείων. Ενώ το 75% του δανείου θα το επιδοτεί η ΔΥΠΑ, με μηδενικό επιτόκιο.

Ποιο είναι το πιθανό έξτρα κριτήριο

Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ, εξετάζουν σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες τη δυνατότητα θέσπισης κοινωνικών κριτηρίων.

Η εν λόγω πιθανότητα δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι δικαιούχοι, εάν τυχόν οι αιτήσεις ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσφερόμενες θέσεις.

Συγκεκριμένα το «έξτρα» κριτήριο το οποίο εξετάζεται αφορά στα νέα ζευγάρια τα οποία είναι γονείς ανήλικων τέκνων. Δηλαδή αν τυχόν καταχωρηθούν δύο νέες αιτήσεις οι οποίες προέρχονται από δύο ζευγάρια, στη προκειμένη προτεραιότητα θα έχει το ζευγάρι το οποίο έχει ανήλικο παιδί.

Μερικές πρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προβλέπεται να διαθέσει πακέτο 2 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα, ενώ η διεύρυνση των δικαιούχων αναμένεται να τους διπλασιάσει από 10.000 σε 20.000.

Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tέλος τα μετρητά στα επιδόματα. ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Voucher 1.000€ για εργαζόμενους. Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι τα 250€. Θέσεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ