ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται άτοκο στεγαστικό δάνειο έως 150.000€. Έξτρα επιδότηση στη θέρμανση. Εργασία σε ΑΒ Βασιλόπουλος, LIDL, Κωτσόβολος, Praktiker

Σε 1.016 ανέρχονται οι νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν από τις δύο στρατηγικές επενδύσεις που ενέκρινε, χθες, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 287,4 εκατ. ευρώ, εμπίπτουν στον κλάδο του τουρισμού και αυτόν της ενέργειας, αντίστοιχα.

Η πρώτη επένδυση, ύψους 61 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα «ΚΟΡΤΙΑ Α.Ε.» στη Μύκονο. Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί ένα τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων, δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικές υποδομές (spa, εστιατόρια, bar κ.λπ.), καθώς και χώρους αναψυχής και άθλησης, στην Ελιά Μυκόνου. Από το έργο υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 550 θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη επένδυση έχει προϋπολογισμό 226,4 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο. Θα υλοποιηθεί από τον επενδυτικό φορέα «Bluesky300 IKE» και σχετίζεται, για την ακρίβεια, με την κατασκευή, την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200 MW, μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100 MW με μπαταρίες Li-ion, καθώς και με την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο, με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50 MW. Εντός του ίδιου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επιμέρους πάρκων, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100 MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου, με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως.

Οπως σημειώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας που προωθεί την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. «Πρωτοπορεί δε στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Από την παραπάνω επένδυση πρόκειται να δημιουργηθούν 442 θέσεις εργασίας την περίοδο κατασκευής και ακόμη 24 κατά τη λειτουργία.

Πηγή: eleftherostypos.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται άτοκο στεγαστικό δάνειο έως 150.000€. Έξτρα επιδότηση στη θέρμανση. Εργασία σε ΑΒ Βασιλόπουλος, LIDL, Κωτσόβολος, Praktiker