Πολλά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για παροχή έξτρα επιδόματος καλοκαιριού, περίπου στους ίδιους δικαιούχους που το έλαβαν το Πάσχα.
Πόσο πραγματοποιήσιμο είναι όμως αυτό το σενάριο αυτή τη στιγμή; Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Dnews, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί έξτρα παροχή στους πολίτες το επόμενο διάστημα.
Και αυτό γιατί, μείζον πρόβλημα πέρα από το ρεύμα και τις τιμές των καυσίμων είναι και η γενικότερη ακρίβεια, από τις λαϊκές και τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα καταστήματα λιανικής και τις μεταφορές.
Ήδη το Dnews έχει αναφερθεί σε χτεσινό του ρεπορτάζ στον προϋπολογισμό που χρειάζεται μία οικογένεια για να ταξιδέψει πέντε μέρες για διακοπές σε νησί τον Ιούνιο. Οι τιμές ζαλίζουν και μάλιστα είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού που σημαίνει ότι οι τιμές σε διαμονή θα αυξηθούν τον Ιούλιο και Αύγουστο που θεωρείται high season.
Βλέποντας η κυβέρνηση την ακρίβεια που τρώει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάνει ασκήσεις επι χάρτου για την αντιμετώπισή της. Στην κυβέρνηση υπάρχει ιεράρχιση των προβλημάτων αλλά αυτή τη στιγμή στην κορυφή βρίσκονται οι λογαριασμού ρεύματος και οι τιμές των καυσίμων που σε πολλά νησιά έχουν υπερβεί και τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο.
Ένα μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος προϋπολογισμού λοιπόν θα δοθεί τους επόμενους μήνες στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, στο επίδομα ρεύματος που θα δοθεί μέσω της πλατφόρμας powrer pass που όπως ανακοινώθηκε θα ανοίξει εντός Ιουνίου και την πιθανή επανάληψη του fuel pass – επιδόματος βενζίνης.
Με λίγα λόγια, το επίδομα καλοκαιριού πάει προς τα πίσω και θα κριθεί από τρεις παράγοντες:
1. Την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και δοθεί μία λύση στους λογαριασμούς ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων, η κυβέρνηση θα διοχετεύσει το πλεονάζον ποσό προς τους μη έχοντες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε αγαθά και προϊόντα.
2. Η παραμονή της ρήτρας διαφυγής, θα παραμείνει ενεργή και το 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία έξτρα ευελιξία, περιορισμένη ωστόσο για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
3. Τέλος η πορεία του τουρισμού και το κατά πόσο θα πιάσουμε τα στάνταρ του 2019 θα κρίνει και το έξτρα επίδομα. Οι προβλέψεις πάντως μιλάνε για έσοδα ίσα με το 80% των αντίστοιχων του 2019.
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ